EU: Maloljetni migranti vjerojatno će biti prebačeni iz Grčke

Mnogi se boje širenja epidemije u kampovima u kojima se ne mogu provesti tražene mjere, ni socijalnog distanciranja niti redovitog pranja ruku (EPA)

Maloljetni migranti koji se nalaze u Grčkoj vjerojatno će sljedeće sedmice biti prebačeni u Luksemburg, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Radi se o “1.600 maloljetnika bez pratnje…Prvi letovi ići će vjerojatno sljedeće sedmice u Luksemburg”, rekla je Von der Leyen za njemački ZDF, prenosi Hina.

“Osam zemalja izrazilo je spremnost da preuzme tu djecu”, pojasnila je, ne navodeći o kojim se zemljama radi, ni koliko će djece u prvom valu biti prebačeno u Luksemburg.

“Vrlo, vrlo smo zahvalni da su te zemlje prihvatile primiti tu djecu”, rekla je.

Vlada Hrvatske početkom marta je izrazila spremnost pomoći u prihvatu maloljetnika iz migrantskih kampova u Grčkoj.

Posljednjih dana ojačali su pozivi nevladinih organizacija da se djeca hitno evakuiraju iz prenapučenih migrantskih kampova na otocima u Egejskom moru, zbog  pandemije korona virusa.

Širenje epidemije

Mnogi se boje širenja epidemije u kampovima u kojima se ne mogu provesti tražene mjere, ni socijalnog distanciranja niti redovitog pranja ruku.

Ursula von der Leyen istaknula je da je samo pitanje vremena kada će se COVID-19 proširiti po kampovima.

Početkom marta njemačka vlada je najavila da će grupa zemalja Evropske unije primiti do 1.500 djece iz grčkih kampova, prije svega onu koja zbog bolesti trebaju hitnu pomoć, potom djecu bez pratnje mlađu od 14 godina, a prije svega djevojčice.

Ali otad se ništa konkretno nije dogodilo a sve više se čuju glasovi o desecima hiljada migranata koji žive u očajnim uvjetima bez elementarne higijene i predstavljaju sanitarnu bombu, kako kaže grčka vlada.

Izvor: Agencije