Američki trgovinski deficit u februaru najniži od 2016.

Trgovinski deficit SAD-a je pao prvi put u proteklih šest godina (EPA)
Trgovinski deficit SAD-a je pao prvi put u proteklih šest godina (EPA)

Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država u februaru je bio na najnižem nivou od septembra 2016. godine, usljed ekonomskih poteškoća s kojima se Kina, veliki rival, ali i trgovinski partner SAD-a, suočila u borbi protiv korona virusa.

Prema saopćenju Ministarstva trgovine SAD-a, američki izvoz u februaru je pao za 0,4 posto, na 207,5 milijardi dolara, ali se uvoz spustio još niže, za 2,5 posto, na 247,5 milijardi dolara,

To ukupno čini deficit od 39,9 posto, koji je za 12,2 posto niži u odnosu na prethodni mjesec, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Razoran utjecaj pandemije

Trgovinski deficit SAD-a s Kinom pao je za 17 posto, na 19,7 milijardi dolara, zahvaljujući 13-procentnom padu uvoza iz te zemlje.

Obećavši da će smanjiti ogromni nacionalni trgovinski deficit, predsjednik SAD-a Donald Trump uveo je carine na uvoz kineske robe, vrijedan ukupno 360 milijardi dolara, a trgovinski deficit SAD-a je pao prvi put u proteklih šest godina.

Pandemija korona virusa ima razoran utjecaj i na svjetske trgovinske tokove, budući da se mnoge zemlje širom svijeta nalaze u samoizolaciji u nastojanju da spriječe širenje virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO