Trumpova administracija razmatra testiranja na virus na međunarodnim letovima

Trump je rekao da još nije odlučeno hoće li testiranja obaviti predstavnici savezne vlade ili aviokompanija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da njegova administracija razmatra da zahtijeva od putnika na nekim budućim međunarodnim letovima da budu podvrgnuti mjerenju tjelesne temperature i testiranjima na virus kako bi se pomoglo u sprečavanju širenja korona virusa.

“Razmatramo da učinimo to na međunarodnim letovima koji dolaze iz regija koje su teško zaražene. Razmotrit ćemo to u najbližoj budućnosti”, izjavio je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Trump je kazao da još nije odlučeno hoće li testiranja obaviti predstavnici savezne vlade ili aviokompanija.

“Moguće je da to bude kombinacija oba načina”, izjavio je američki predsjednik, prenosi Fena od agencije Associated Press.

Ograničenja putovanja

Pandemija bolesti COVID-19 navela je sve svjetske zemlje na ograničenja putovanja te ih trenutno sve i imaju, što je najoštrija mjera za međunarodna putovanja u historiji, koju dosad nije ukinula nijedna zemlja, pokazalo je istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

“Sva odredišta u svim svjetskim regijama uvela su ograničenja putovanja, od kojih 83 posto ograničenja zbog bolesti COVID-19 imaju četiri ili više sedmica, a do 2. aprila nije ih ukinulo nijedno odredište”, izvijestili su iz UNWTO-a na osnovu istraživanja koje prati situaciju u svjetskom turizmu uslijed pandemije, prenijela je Hina.

Od 217 zemalja u svijetu 45 posto ih je potpuno ili djelomično zatvorilo granice za turiste, 30 posto obustavilo je međunarodne letove potpuno ili djelomično, a 18 posto ih je zabranilo ulazak putnicima iz određenih zemalja, tzv. žarišta korona virusa.

Praćenje ograničenja putovanja po vremenu UNWTO provodi otkad su počela njihova uvođenja po odredištima u svim svjetskim regijama od 30. januara.

Izvor: Agencije