Njemačka: Neonacist optužen za ubistvo političara

Luebcke je pogođen iz vatrenog oružja na kapiji svoje kuće 1. juna 2019. i preminuo u bolnici (AFP)

Njemačko savezno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv neonacista Stephana Ernsta za ubistvo Waltera Luebckea, regionalnog političara iz stranke kancelarke Angele Merkel, te nanošenje teških tjelesnih povreda izbjeglici iz Iraka koji je tražio azil u Njemačkoj.

Savezno tužilaštvo saopćilo je da je Ernst, koji je već osuđivan za nasilje prema izbjeglicama, optužen za ubistvo, pokušaj ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda i prijetnje vatrenim oružjem, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Drugi optuženi, Markus H., optužen je za saučesništvo u organiziranju i izvršenju tih politički motiviranih krivičnih djela.

Mržnja prema izbjeglicama

Walter Luebcke, čelnik regionalne vlasti u okrugu Kassel, pogođen je iz vatrenog oružja na kapiji svoje kuće 1. juna 2019. i preminuo u bolnici sljedeće noći.

Tužilaštvo je saopćilo da je Ernstov zločin potekao iz ekstremno desničarskih političkih nazora i mržnje prema izbjeglicama.

Nakon hapšenja u junu prošle godine na različitim lokacijama koje se povezuju s Ernstom pronađen je veći broj komada ilegalnog vatrenog oružja.

Izvor: Agencije