HRW: U napadima dronovima UAE-a ubijeno osam civila

UAE provodi zračne napade kako bi podržao snage odane Khalifi Haftaru (Arhiva)
UAE provodi zračne napade kako bi podržao snage odane Khalifi Haftaru (Arhiva)

U zračnom napadu Ujedinjenih Arapskih Emirata na fabriku keksa južno od Tripolija 18. novembra 2019. poginulo je osam civila, a 27 ljudi je povrijeđeno, objavio je Human Rights Watch (HRW).

Organizacija za zaštitu ljudskih prava objavila je izvještaj o napadu bespilotnih letjelica na tvornicu keksa Al-Sunbulah u Wadi al-Rabie.

Među stradalima i povrijeđenima u napadu na tvornicu bilo je sedam Libijaca i 28 stranih državljana, navode iz HRW-a, prenosi Anadolija.

“Izgleda da su Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli mali ili nikakav postupak da umanje štetu po civile u napadu koji su izveli”, rekli su iz HRW-a.

Organizacija je pozvala UAE da provede transparentnu istragu o napadu i nadoknadi štetu žrtvama ili njihovim porodicama.

Haftar se proglasio vladarom

UAE provodi zračne napade kako bi podržao snage odane Khalifi Haftaru, vođi nelegitimnih snaga s istoka Libije, od početka oružanog sukoba u Tripoliju u aprilu 2019. godine, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su neki od tih napada izazvali civilne žrtve.

Haftar se u ponedjeljak jednostrano proglasio vladarom Libije, tvrdeći da je “prihvatio mandat libijskog naroda”, a da je sporazum iz Skhirata, koji su libijski akteri potpisali pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija “prestao važiti”.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku UN-a i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO