Vanredni sastanak Arapske lige zbog izraelskih planova o aneksiji

Izrael širi kontrolu nad Zapadnom obalom osnivanjem nelegalnih jevrejskih naselja (EPA)
Izrael širi kontrolu nad Zapadnom obalom osnivanjem nelegalnih jevrejskih naselja (EPA)

Arapska liga zakazala je vanredni virtualni sastanak za četvrtak, na kojem će se raspravljati o protivljenju planovima Izraela za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale.

Taj neuobičajen sastanak, zakazan na zahtjev palestinskog rukovodstva, okupit će ministre vanjskih poslova arapskih zemalja putem videokonferencije zbog pandemije korona virusa.

Zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Hossam Zaki najavio je da će ministri “diskutirati o osiguranju političke, pravne i finansijske pomoći palestinskom rukovodstvu kako bi se suprotstavilo planovima Izraela”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Sastanak je zakazan nakon što su premijer Izraela Benjamin Netanyahu i njegov politički rival Benny Gantz potpisali sporazum o vanrednoj vladi jedinstva, koji bi mogao ubrzati Netanyahuove planove o početku aneksije dijelova Zapadne obale već 1. jula.

‘Nametanje nove realnosti na terenu’

Iako se planovi mogu suspendirati i podrazumijevaju dogovor sa SAD-om, izazvali su kritike, između ostalih, SAD-a i Evropske unije.

Generalni sekretar Arapske lige Aboul Gheit upozorio je prošle sedmice generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa da Netanyahuovi planovi o aneksiji mogu “povećati napetost u regiji”.

Također je optužio Izrael da “koristi preokupiranost svijeta novim korona virusom da nametne novu realnost na terenu”.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu od Jordana u ratu 1967. godine i od tada je proširio kontrolu nad tom teritorijom osnivanjem jevrejskih naselja.

Prošle sedmice je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo rekao je da odluka o aneksiji zavisi od nove izraelske vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO