UN traži od međunarodne zajednice pomoć za Jemen

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. (EPA)
Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. (EPA)

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) apelirao je na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć za gotovo milion raseljenih civila i izbjeglica u Jemenu, javlja Anadolija.

Glasnogovornica UNHCR-a Shabia Mantoo u obraćanju novinarima kazala je da se raseljene osobe u Jemenu trenutno suočavaju s dvjema prijetnjama: pandemijom korona virusa i obilnim kišama i poplavama.

Upozorila je da bi raseljeni i izbjeglice u toj zemlji mogli ostati bez krova nad glavom i novčane pomoći za osnovne potrepštine, poput hrane, lijekova i još mnogo toga.

“Također smo duboko zabrinuti da su raseljene zajednice i njihovi domaćini trenutno u teškoj situaciji s obzirom na veoma teške životne i sanitarne uvjete. Prvi slučaj bolesti COVID-19 u Jemenu zabilježen je 10. aprila u južnoj pokrajini Hadramaut”, rekla je Mantoo.

Dodala je da se Jemen već smatra “najvećom svjetskom humanitarnom krizom”.

Pomoć prijeko potrebna

Stoga je naglasila da UNHCR hitno traži 89,4 miliona američkih dolara kako bi se omogućila pomoć za interno raseljene porodice, izbjeglice i zajednice koje ih prihvataju.

Budući da se veći dio zemlje bori za opstanak dok sukob u Jemenu ulazi u šestu godinu, Mantoo je rekla da bi novčana pomoć omogućila UNHCR-u da nastavi pomagati u spašavanju ljudskih života u toj zemlji.

“Ova pomoć prijeko je potrebna jer su ove grupe najpodložnije prijetnji bolesti COVID-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice ako agencije za pomoć ne budu u mogućnosti pružiti odgovarajuću pomoć i podršku”, kazala je Mantoo.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014, kad je proiranski pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa, podržavajući tako međunarodno priznatu vladu, koja je preseljena u južni lučki grad Aden.

Procijenjeno je da je od početka sukoba više od 3,6 miliona ljudi napustilo svoje domove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO