The Times: Izdržali smo zatvaranje, a sad recite – kako se ovo završava

Korona virus, London, Velika Britanija
Jaka ekonomija, navodi list, važan je faktor koji doprinosi osiguranju fizičkog zdravlja i treba ga pažljivo uravnotežiti s mjerama za suzbijanje virusa (EPA)

Britanski list The Times piše da je prošlo više od mjesec dana od kada je u Britaniji formalno stupilo na snagu potpuno zatvaranje zbog korona virusa, no čini se da još uvijek nema traga nadi ili optimizmu.

List stoga u svom uvodniku postavlja pitanje: Izdržali smo zatvaranje, a sada nam recite kako se završava?

The Times dodaje da će ograničenja nametnuta građanima potrajati najmanje do 7. maja, te da nedostatak bilo kakve jasne poruke o izlaznoj strategiji, zajedno sa odsustvom premijera Borisa Johnsona dok se oporavlja od virusne infekcije, upućuje na to da je ukidanje ograničenja još uvijek daleko.

The Times prenosi riječi profesora Chrisa Whittya, glavnog medicinskog službenika Vlade, koji je rekao kako je “potpuno nerealno” očekivati skori povratak u normalan život i da će se vjerovatno morati nastaviti s primjenom “vrlo razarajućih” mjera socijalne distance tokom cijele godine.

List dodaje da ovo nije situacija u kojoj Vlada može odstupiti i predati donošenje odluka u ruke stručnjacima. Jednostavno nije prihvatljivo da te oštre mjere duže ostanu na snazi.

To ne može garantirati održivost ekonomije, poslovanja i javnog zdravlja nacije. Jaka ekonomija važan je faktor koji doprinosi osiguranju fizičkog zdravlja i treba ga pažljivo uravnotežiti s mjerama za suzbijanje virusa.

Nekad su spašavali banke, a sad ekonomiju

Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da je utjecaj te recesije, izazvane zatvaranjem, dosta ozbiljniji u odnosu na globalnu finansijsku krizu od prije nešto više od deset godina, ističe list.

Dodaje da je Vlada u prošlosti žurila da spašava banke, ali sada podržava većinu preostale ekonomije, uz ogromne troškove, uključujući zaduživanje 225 milijardi britanskih funti na tržištima u periodu od četiri mjeseca.

List smatra da je taj odgovor odgovarajući, ali da se ne može na tome zadržati duži period. S druge strane, ako se zabrana ne ukine, zemlja će se suočiti s ogromnom stopom nezaposlenosti koja će imati razarajući utjecaj na živote ljudi, dok problemi s mentalnim zdravljem već eskaliraju.

Kada je riječ o javnom zdravstvu, navodi Times, ovo zatvaranje ne može trajati u nedogled, napominjući da je Simon Stevens, šef Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj (HNS), upozorio građane da ne odgađaju traženje medicinske njege zbog krize covid-19, jer je uočen pad posjeta na odjelima hitne pomoći i do 50 posto.

Pad broja posjeta pacijenata odjelima hitne pomoći pripisuje se tome da ljudi ne žele opterećivati NHS u ovim kritičnim okolnostima ili se plaše da odlazak u bolnicu povećava rizik od zaraze virusom.

“Ignoriranje zdravstvenih problema može imati ozbiljne posljedice – sada ili u budućnosti”, dodao je Stevens.

Djeca će patiti zbog zatvorenosti

List navodi da će i djeca patiti zbog kontinuiranog zatvaranja, jer će propustiti socijalni kontakt s vršnjacima i direktno obrazovanje koje se ne može zamijeniti obrazovanjem na daljinu.

Naravno da moramo slušati upozorenja profesora Whittyja i da je važno da dosadašnje uspješno suzbijanje korona virusa zahvaljujući zatvaranju i socijalnom distanciranju ne bude uzaludno ako dođe do smrtonosnijeg drugog vala virusa, navodi Times.

Ali Britanija ne može ustrajati u stavu da neće popuštati ograničenja, dok većina evropskih zemalja, koje su nametnule mjere zatvaranja, počinju sa ublažavanjem.

List navodi da je proteklih nekoliko sedmica pokazalo da su građani odgovorni, zbog čega prvi potez Johnsona pri povratku na posao treba biti uvođenje mjera za postepeno olakšavanje zatvaranja, jer zemlja ne zaslužuje ništa manje.

Izvor: Agencije