Haftarove snage izvele žestoke raketne napade na Misratu

Khalifa Haftar je najavio da će njegove snage pod nazivom Libijska nacionalna vojska preuzeti kontrolu u cijeloj Libiji (EPA)
Khalifa Haftar je najavio da će njegove snage pod nazivom Libijska nacionalna vojska preuzeti kontrolu u cijeloj Libiji (EPA)

Oružane snage lojalne zapovjedniku Khalifi Haftaru sinoć su izvele žestoke raketne napade na Misratu, grad koji se nalazi 130 kilometara istočno od Tripolija i koji je pod kontrolom snaga međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libiije, javlja agencija Anadolija.

Vojska Vlade nacionalnog jedinstva Libije priopćila je da su Haftarovi borci ispalili najmanje 65 raketa na naseljena mjesta u Misrati.

Prema prvim informacijama, u napadu je stradalo više civila i pričinjena je velika materijalna šteta.

Haftarove snage su i jučer izvele slične raketne napade na grad Garabulli, koji je smješten između Tripolija i Misrate.

Ubijena je najmanje jedna žena i njezin sin, a ranjene su tri osobe.

Haftar najavio da preuzima vođenje Libije

Haftar je sinoć objavio video poruku u kojoj je priopćio da više ne poštuje mirovni sporazum iz Suheyrata i da preuzima vođenje Libije.

On je kazao da mu je navodno narod dao tu ovlast i da se proglašava šefom države, prenosi Anadolija.

Najavio je da će njegove snage pod nazivom Libijska nacionalna vojska preuzeti kontrolu u cijeloj Libiji.

Premijer međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez al-Sarraj izjavio je kako je jednostrani proglas Khalife Haftara za šefa države dokaz da je neophodno hitno okončati njegov pokušaj puča u Libiji.

“Želja za vlašću i idiotizam su dosegli vrhunac. Pobunjenik Haftar je napravio još jedan korak u nizu pokušaja puča koji traje već godinama”, poručio je Al-Sarraj, prenosi Anadolija.

Ističući kako osobno nije iznenađen Haftarovim potezom, Al-Sarraj je u poruci naveo kako je to bilo očekivano jer Haftar tako želi prikriti poraze koje na terenu trpe njegove snage.

Al-Sarraj: Zaustaviti pokušaj puča 

“Svima bi sada trebalo biti jasno da se mora zaustaviti Haftarov pokušaj puča. Pozivamo članove skupštine u Tobruku da se pridruže kolegama u Tripoliju”, poručio je Al-Sarraj.

Al-Sarraj je također kazao da je proglasom za navodnog šefa države Haftar izveo i puč na skupštinu u Tobruku kojoj se dosad predstavljao kao vojni zapovjednik, a sada joj želi oduzeti i političke ingerencije.

Sporazum u Suheyratu potpisan je 2015. godine, a odobrilo ga je i Vijeće sigurnosti UN-a.

Shodno sporazumu, u Libiji je pokrenut tranzicijski proces i formirana Vlada nacionalnog jedinstva.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi.

Od tada su na sceni paralelne strukture vlasti sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

U Tripoliju je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva Libije koju priznaju i Ujedinjeni narodi, a u Tobruku je sjedište struktura koje podržavaju Haftara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO