UN strahuje od ‘katastrofe za ljudska prava’ zbog korona virusa

Policija, Korona virus
Bachelet kaže da je dobila informacije da su policija i druge snage sigurnosti koristile prekomjernu silu (EPA)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je u ponedjeljak zemlje u svijetu da poštuju princip pravne države u pandemiji korona virusa, ograničavajući prije svega izvanredne mjere kako bi se izbjegla “katastrofa za ljudska prava”.

“Naštetiti pravima kao što su sloboda izražavanja može uzrokovati nemjerljivu štetu naporima poduzetim za obuzdavanje bolesti COVID-19 i kasnije opasne socioekonomske posljedice”, navela je ona u priopćenju, prenosi Hina.

UN je posebno zabrinut jer se uvedene mjere i zakoni u nekim zemljama odnose na “nejasno definirana kršenja, za koja ponekad slijede snažne kazne, te hrane bojazan da bi mogle biti korištene za ušutkavanje medija i zaustavljanje kritike oporbe”.

“S obzirom na izvanrednu prirodu krize, jasno je da države trebaju dodatne ovlasti kako bi joj se suprotstavile. Ipak, ako se ne poštuje pravna država, stanje sanitarne hitnosti moglo bi postati katastrofa za ljudska prava, čiji bi štetni učinci premašili na dugi rok učinke same pandemije”, kazala je Bachelet.

Vanredno stanje kao oružje

“Vlade se ne bi trebale služiti ovlastima koje proizlaze iz izvanrednog stanja kao oružjem za ušutkavanje oporbe, kontrolu stanovništva ili za ostanak na vlasti”, upozorila je.

Visoka povjerenica naglasila je da bi posebne mjere ili izvanredno stanje trebali biti “proporcionalni, nediskriminirajući i vremenski ograničeni” te da bi trebali imati “odgovarajući parlamentarni, pravosudni ili javni nadzor”.

Dobila je, kako kaže, određene informacije iz različitih regija i zemalja u svijetu koje kažu da su policija i druge snage sigurnosti koristile prekomjernu silu kako bi natjerale ljude da poštuju karantenu ili policijski sat.

Bivša čileanska predsjednica osudila je i to što su u nekim zemljama tisuće ljudi uhićene jer su kršile policijski sat, ocjenjujući to “nepotrebnim i opasnim”, te je pozvala na njihovo oslobađanje.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada