Rusija spremna nastaviti dijalog sa SAD-om o naoružanju

Novi START je sporazum koji su Moskva i Washington potpisali 2010. (EPA)

Rusija je spremna nastaviti dijalog sa SAD-om o kontroli novih sistema naoružanja van okvira sporazuma Novi START, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Tokom videopredavanja studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose rekao je kako se nada da će Moskva u budućnosti moći pregovarati s Washingtonom o povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Evrope.

U posljednjim pregovorima obje strane potvrdile su da je nastavak dijaloga o strateškom naoružanju ključan za stabilnost, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

Imajući na umu da za manje od godine istječe Novi START, kao i da su se pojavili novi sistemi oružja, Lavrov je rekao kako je važno da ta obećanja ne ostanu samo na riječima.

Ugovor istječe u februaru

Novi START jest sporazum koji su Moskva i Washington potpisali 2010.

Prema njemu, Rusija i SAD ne smiju imati više od 700 upotrebnih interkontinentalnih balističkih projektila, podmorničkih balističkih projektila i strateških bombardera ni više od 1.550 bojevih glava na njima, dok raketnih bacača ukupno ne smije biti više od 800.

Sporazum će biti na snazi do 5. februara 2021, osim ako ne bude zamijenjen drugim sporazumom o kontroli nuklearnog oružja.

Također može biti produžen, i to ne više od pet godina, uz pristanak obje strane.

Izvor: Agencije