Trump tvrdi da je ubrizgavanje dezificijensa bio sarkazam

Američki je predsjednik je također kazao i da sunčanje, odnosno izlaganje ultraljubičastim zrakama može ubiti virus (EPA)
Američki je predsjednik je također kazao i da sunčanje, odnosno izlaganje ultraljubičastim zrakama može ubiti virus (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je bio sarkastičan kad je predložio da se korona virus liječi ubrizgavanjem dezificijensa bolesnicima, što je izazvalo lavinu zgražanja i osuda zdravstvene zajednice širom svijeta.

Trump je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u četvrtak rekao kako bi bilo “zanimljivo” istražiti može li dezinficijens ubiti virus u organizmu kao što ga ubija vani, prenosi Hina.

Naučna zajednica i brojni stručnjaci optužili su ga potom da je neodgovoran i da su njegove izjave “opasne”.

“To je apsolutno sulud prijedlog”, kazao je Paul Hunter profesor medicine na britanskom Univerzitetu East Anglia. “Možda nećete umrijeti od Covida-19, ali od ubrizgavanja dezificijensa hoćete”, rekao je.

Trump je u petak donekle reterirao. “Bilo je to sarkastično pitanje novinarima poput vas, samo da vidim što će se dogoditi”, rekao je predstavnicima medija na događaju u Bijeloj kući.

Sporne izjave

Njegove riječi u četvrtak bile su upućene doktorici Deborah Birx, koja koordinira predsjednikovu radnu grupu za korona virus, koja, kao što se može vidjeti na snimci, nimalo nije stekla dojam da se radi o sarkazmu, nego je djelovala šokirana i pravila se kao da Trumpa ne poznaje.

I američki mediji pišu u petak da ništa u Trumpovu tonu, gestama ili govoru tijela ništa nije upućivalo da je sarkastičan.

Nakon što su ga novinari u petak nekoliko puta to pitali, Trump je kazao da ne potiče ljude na konzumiraju dezificijens.

Trumpovi izvorni komentari izazvali su zabrinutost zdravstvene zajednice da bi se tjeskobni ljudi mogli otrovati ako ga poslušaju i pokušaju se boriti protiv virusa njegovim metodama.

“Potpuno je u krivu, ali je i neodgovoran“ napisao je dr. Eugen Gu, čiji je laboratorij angažiran na testiranju pacijenata na korona virus.

“Dezinficijensi bez daljnjega ubijaju stanice virusa, ali ne u onom slučaju kada se Sars-Cov-2 nalazi u organizmu živih bića, zato što bi hemikalije u tom slučaju ubile i zdrave stanice pacijenta, što bi sigurno dovelo do smrti”, naglasio je.

Upozorenje kompanija

I kompanija Reckitt Benckiser koja proizvodi dezinfekcijska sredstva Lysol i Dettol reagirala je na Trumpove riječi i upozorila da se dezinficijensi ne bi smjeli primjenjivati na ljudima ubrizgavanjem ili konzumacijom.

Osim što je sugerirao injekcije dezificijensa, američki je predsjednik na istoj ‘pressici’ kazao i da sunčanje, odnosno izlaganje ultraljubičastim zrakama može ubiti virus.

I to je u međuvremenu demantirano.

“UV radijacija može dovesti, među ostalim, do suzbijanja odgovora imunološkog sistema”, rekla je glasnogovornica njemačkog Saveznog ureda za zaštitu od radijacije (BfS). “Bolesni se ne smiju izlagati najjačem suncu, o kojoj god je bolesti riječ”, dodala je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO