WHO: Vakcina protiv bolesti Covid-19 mora biti dostupna svima

Predsjednica Evropske komisije očekuje prikupljanje 7,5 milijardi eura za razvoj prevencije i tretmana (EPA)
Predsjednica Evropske komisije očekuje prikupljanje 7,5 milijardi eura za razvoj prevencije i tretmana (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula je globalnu inicijativu za ubrzani razvoj i ravnomjernu distribuciju cjepiva, dijagnostike i tretmana protiv bolesti COVID-19.

Inicijativa pod nazivom “ACT Accelerator” pokrenuta je kako bi se na međunarodnoj razini ubrzale i koordinirale procedure za razvoj i testiranje cjepiva i lijekova protiv novog korona virusa.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže kako je podjednako važno da se sredstva za borbu protiv te bolesti, kad jednom budu dostupna, ravnomjerno raspodijele svima u svijetu.

“Naša je zajednička obveza osigurati da svim ljudima budu dostupna sva sredstva u borbi protiv bolesti COVID-19”, kaže Ghebreyesus, prenosi Tanjug.

“Svijet treba te alate i treba ih brzo”, rekao je glavni direktor WHO-a.

Inicijativi su se pridružile brojne organizacije, zaklade i zemlje.

Među suoorganizatorima predstavljanja inicijative našli su se i Europska komisija, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i zaklada Billa i Melinde Gates.

U planu donatorska videokonferencija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da Europska unija neće štedjeti napore u cilju da se svijet udruži protiv pandemije.

“Spremni smo odgovoriti na ovu akciju. Već 4. svibnja organizirat ćemo donatorsku videokonfrenciju kako bi se prikupila sredstva za početak globalne suradnje”, rekla je Von der Leyen.

Također kaže kako se očekuje prikupljanje početnih sredstava od 7,5 milijardi eura za razvoj prevencije i tretmana, ali i da će dodatna sredstva biti potrebna u budućnosti.

“Što prije potrebno nam je cjepivo, koje će se proizvesti i podijeliti u svim dijelovima svijeta i koje će biti dostupno po prihvatljivim cijenama”, kazala je.

Zaključila je da će to cjepivo biti “globalno zajedničko dobro” i pozvala sve – od političkih čelnika preko poduzetnika, filantropa do umjetnika – da rade na mobilizaciji snažnog globalnog odgovora na COVID-19.

Cilj inicijative je da se osigura da novorazvijeni medicinski alati budu široko dostupni u cijelom svijetu, a ne samo u bogatim zemljama.

“To je javnozdravstveno dobro za cijelo čovječanstvo”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na virtualnom skupu, istaknuvši da je potrebno prikupiti osam milijardi eura, prenijela je agencija Hina pozivajući se na dpa.

SAD ne sudjeluje

Macron je izrazio nadu da će SAD i Kina prevladati razlike u pogledu podrške incijativi.

“Među zemljama ne bi smjelo biti podjela”, rekao je.

“Suočeni smo sa zajedničkom prijetnjom koju možemo pobijediti samo zajedničkim pristupom”.

Glasnogovornik američke misije u Ženevi kazao je agenciji Reuters prije sastanka da SAD u tome neće sudjelovati.

“SAD neće službeno sudjelovati”, naveo je u e-mailu, dodajući da će pratiti razvoj inicijative.

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je WHO smatrajući da je sporo reagirao na izbijanje epidemije i da je bio naklonjen Kini te odlučio suspendirati financiranje te UN-ove agencije.

Znanstvenici rade na više od 100 potencijalnih cjepiva, uključujući šest koja su već u fazi kliničkih ispitivanja, rekao je dr. Seth Berkley, direktor GAVI saveza za cjepiva, javno-privatnog partnerstva koje provodi kampanje cijepljenja u siromašnim zemljama, prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO