UN i EU upozorili Izrael da ne anektira Zapadnu obalu

Američki plan daje Izraelu zeleno svjetlo da anektira jevrejska naselja 
 (AP)
Američki plan daje Izraelu zeleno svjetlo da anektira jevrejska naselja (AP)

Ujedinjene nacije i Evropska unija upozorili su Izrael da je anektira dijelove okupirane Zapadne obale.

Specijalni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov rekao je da bi takav potez predstavljao „devastirajući udarac“ međunarodno prihvaljivom dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog konflikta, dok je EU poručio da bi aneksija palestinske teritorije predstavljala „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“.

Ranije ove sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov prvi rival Benny Gantz potpisali su koalicioni dogovor koji uključuje klauzulu o pokretanju planova o aneksiji dijelova Zapadne obale 1. jula, što uključuje i izraelska naselja.

Al Jazeerin reporter iz UN-a James Bays rekao je da je formiranje vlasti u Izraelu pponovo dovelo u fokus pitanje aneksije.

‘Zatvaranje vrata obnovi pregovora’

„Nova koaliciona vlada u Izraelu aneksiju dijelova Zapadne obale čiji vjerovatnijom. To bi značilo da će teritorija koja se sada, prema međunarodnom pravu, smatra okupiranom, biti dovedena pod suverenitet Izraela. U najmanju ruku, tako bi to Izrael predstavio“, rekao je.

U video izjavi pred Vijećem sigurnosti UN-a, Mladenom je upozorio da je „opasna mogućnost izraelske aneksije rastuća prijetnja“, te da bi takav potez prekršio međunarodno pravo.

Takav bi potez, kaže, „zatvorio vrata obnovi pregovora i zaprijetio naporima da se postigne regionalni mir“.

Ranije, šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell rekao je da EU ne priznaje izraelski suverenitet nad palestinskom teritorijom i da će „nastaviti pažljivo pratiti situaciju, te reagovati u slučaju potrebe“.

Netanyahu i njegove pristalice žele požuriti sa aneksijom dok je prijateljski nastrojena administracija Donalda Trumpa na vlasti u SAD-u.

Izvor: Al JAzeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO