Saudijski akademik Abdullah al-Hamid umro u zatvoru

Al-Hamid je uhapšen u martu 2013. i osuđen na 11 godina zatvora, bez navođenja razloga za izricanje kazne (AP)

Saudijski aktivist za ljudska prava i ugledni akademik Abdullah al-Hamid umro je u 69. godini u zatvoru, objavili su mediji i organizacija koja se bori za prava zatvorenika, javlja Anadolija.

Organizacija “Zatvorenici savjesti”, koja na svom profilu na Twitteru dokumentira situaciju s političkim zatvorenicima u Saudijskoj Arabiji, saopćila je da je Al-Hamid umro uslijed “namjernog medicinskog nemara u zatvoru, da je dobio moždani udar i da je bio u komi 15 dana”.

Na Twitteru optužuju saudijske vlasti da su “namjerno izvele atentat nakon što su ga satima ostavile u komatoznom stanju prije nego što su ga odveli u bolnicu”.

ALQST, saudijska grupa za zaštitu ljudskih prava koja djeluje izvan Saudijske Arabije, objavila je da je Al-Hamid uhapšen u martu 2013. i osuđen na 11 godina zatvora, ne navodeći nikakav razlog za izricanje kazne.

Borac za ljudska prava

Grupa je saopćila da se Al-Hamidu pogoršalo zdravstveno stanje i da je prebačen u bolnicu prije više od tri mjeseca, gdje su mu ljekari predložili hitnu operaciju srca.

Međutim, Al-Hamid je izjavio da mu saudijske vlasti ne dozvoljavaju ostati u bolnici dok mu ne bude obavljena operacija srca i da se morao vratiti u zatvor.

Saudijske vlasti još nisu komentirale navode o Al-Hamidovoj smrti, ali se očekuje da će negirati bilo kakav nemar u brizi o zatvorenicima, prenijela je Anadolija.

Al-Hamid je bio borac za ljudska prava i jedan od osnivača nezavisnog Saudijskog udruženja za građanska i politička prava (ACPRA).

Izvor: Agencije