Nijemci demantiraju Trumpa: Sunčanje ne pomaže kod Covida-19

Američki predsjednik je u četvrtak govorio o potencijalnim idejama za liječenje korona virusa (EPA)

Sunčanje ne pomaže u liječenju bolesti Covid-19, niti sprečava zarazu, objavila je jedna njemačka agencija u petak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da se korona virus brže rasprši na suncu.

“UV radijacija može dovesti, između ostalog, do suzbijanja odgovora imunološkog sistema”, rekla je glasnogovornica njemačkog Saveznog ureda za zaštitu od radijacije (BfS), objavila je agencija dpa, prenosi Hina.

“Bolesni se ne smiju izlagati najjačem suncu, o kojoj god je bolesti riječ”, dodala je.

Naglasila je kako pretjerano sunčanje povećava rizik od raka kože i istaknula da njena agencija ne preporučuje “dug i nezaštićen boravak na suncu”.

Predsjednikovi zdravstveni savijeti

Američki predsjednik je tokom konferencije za medije u Bijeloj kući u četvrtak govorio o potencijalnim idejama za liječenje korona virusa.

Bill Bryan, čelnik Naučno-tehnološkog odjela Ministarstva nacionalne sigurnosti, naveo je istraživanje koje pokazuje kako korona virus značajno manje preživi u ljetnim uvjetima na suncu.

“Nadam se da će ljudi uživati na suncu, a ako će to imati utjecaja, to je odlično”, kazao je Trump.

I predsjednik SAD-a i zaposlenik Ministarstva nacionalne sigurnosti nisu rekli kako je istraživanje provedeno.

“Oni koji vjeruju da sunčeve zrake mogu ubiti virus i tako izliječiti Covid-19 griješe”, objavio je BfS još prije nekoliko dana.

Izvor: Agencije