FDA: Hidroksihlorokin se ne smije koristiti protiv Covida-19 van bolnica

FDA ima informacije o povećanom korištenju hidroksihlorokina i hlorokina na recept (EPA)
FDA ima informacije o povećanom korištenju hidroksihlorokina i hlorokina na recept (EPA)

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, čiju primjenu zagovara predsjednik SAD-a Donald Trump kod zaraženih korona virusom, ne daje oboljelima od Covida-19 izvan bolnica i kliničkih ispitivanja, zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma.

Nekoliko sati nakon što je Trump reklamirao hidroksihlorokin u borbi protiv korona virusa 19. marta, farmaceutski lanac opskrbe je izvijestio o njegovoj nestašici, jer su ga liječnici počeli propisivati sebi i svojim porodicama.

Pacijenti su, također, vršili pritisak na liječnike da im daju tu terapiju koju zagovara Trump, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

FDA je saopćio da ima informacije o povećanom korištenju hidroksihlorokina i hlorokina na recept te je upozorio da ti lijekovi mogu izazvati poremećaje srčanog ritma, odnosno abnormalni ritam i opasno ubrzan rad srca.

Rizici od poremećaja srčanog ritma

Objava ove agencije dolazi dan nakon što je regulator za lijekove Evropske unije upozorio na nuspojave tih lijekova, pozvavši liječenike da pažljivo prate svoje pacijente koji su na tim lijekovima.

Za sada nema dokaza o učinku tiih lijekova na virus.

Za Covid-19, bolest koju uzrokuje novi koron avirus, nema odobrenog lijeka, niti vakcine.

Hidroksihlorokin se, također, povezuje s mogućim većim rizikom od smrti kod pacijenata u bolnicama za američke veterane, pokazala je analiza ranije ove sedmice.

Rick Bright saopćio je da je smijenjen sa funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksihlorokin i hlorokin kao lijekove protiv Covida-19.

FDA je odobrio korištenje tih lijekova po hitnom postupku, ali ih nije odobrio za liječenje te bolesti.

Rizici od poremećaja srčanog ritma mogu se povećati kada se ti lijekovi kombiniraju s drugima, kao, naprimjer, s antibiotikom azitromicinom, te kod pacijenata s postojećim bolestima srca i bubrega, navodi FDA.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO