UN: Arapski svijet bit će epicentar posljedica bolesti COVID-19

Direktna strana ulaganja u arapskom svijetu mogla bi biti smanjena za 45 posto (EPA)
Direktna strana ulaganja u arapskom svijetu mogla bi biti smanjena za 45 posto (EPA)

Ekonomsko-socijalna komisija Ujedinjenih naroda za zapadnu Aziju (ESCWA) upozorila je u četvrtak da bi arapske zemlje mogle biti najteže pogođene globalnom pandemijom korona virusa.

“Arapska regija bit će epicentar razornih posljedica pandemije”, navodi se u saopćenju organizacije čije je sjedište u Bejrutu, prenosi Anadolija.

Ističući da bi direktna strana ulaganja u arapskom svijetu mogla biti smanjena za 45 posto, iz ESCWA-e tvrde da bi to moglo biti najveće smanjenje ulaganja ikad.

Također se navodi da bi posljedice bolesti COVID-19 u kontekstu smanjivanja stranih ulaganja mogle biti višestruko veće od posljedica kriza koje su arapski svijet zahvatile 2011, početkom ustanaka pod nazivom “arapsko proljeće”.

Rekordno niske cijene nafte

Jedna od posljedica pandemije jesu i rekordno niske cijene nafte na tržištu, što bi budžete arapskih zemalja moglo koštati manjkom od 20 milijardi dolara.

Izvršna sekretarka ESCWA-e Rola Dashti pozvala je vlade arapskih zemalja da pravovremeno podrže trgovinske lance i očuvanje ekonomskih aktivnosti kako bi se spriječilo masovno otpuštanje radnika u tom dijelu svijeta.

Navela je niz mjera kojima bi arapske vlade mogle smanjiti ekonomsku krizu, uključujući oslobađanje poreznih obaveza, poticaje poslodavcima i privremeni moratorij na otplate kredita pravnih i fizičkih lica.

“Gubici u trgovinskoj razmjeni u arapskom svijetu, prema najoptimističnijoj prognozi, mogli bi biti 88 milijardi dolara”, rekla je Dashti.

Izvor: Agencije


Povezane

Pad cijene nafte bio je neophodan zbog smanjene potražnje uzrokovane korona virusom.

21 Apr 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO