‘Pametno otvaranje’: Je li Njemačka prevazišla koronu?

Uvođenje posebnih mjera vezano za korona virus u Njemačkoj razlikuje se od pokrajine do pokrajine (Reuters)
Uvođenje posebnih mjera vezano za korona virus u Njemačkoj razlikuje se od pokrajine do pokrajine (Reuters)

Piše: Selim Selim

Berlin – Njemačka je počela postepeno ukidati mjere izolacije, uvedene prije nekoliko sedmica u cilju suzbijanja širenja korona virusa, u nastojanju da pokrene svoju ekonomiju.

Zbog toga je ta država, koja smatra da je epidemiju stavila “pod kontrolu”, pred velikim izazovom nakon što je posmatrana kao paradigma suzbijanja epidemije i bilježenja niske stope smrtnosti.

Iman, njemačka inženjerka palestinskog porijekla, kazala je, vozeći se podzemnom željeznicom sa zaštitnom maskom na licu, da je sretna što može ići na posao u glavnom gradu Berlinu.

Protekli period radila je od kuće nakon što je njemačka vlada uvela restriktivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Za Al Jazeeru je dodala da su u Njemačkoj od izbijanja pandemije korona virusa najfrekventnije riječi “rad od kuće”, ali da je obavljanje posla iz ureda znatno kvalitetnije.

Navodi da su mjere zatvaranja uveliko utjecale na njen životni režim jer su prelazak na rad od kuće i učenje na daljinu uzrokovali znatnu pometnju u domu i trebalo je mnogo vremena za navikavanje na novi stil života.

Vezano za odluku Njemačke da ublaži ograničenja nametnuta nakon izbijanja pandemije korona virusa, koja nije poslovno ugrozila Iman u poređenju s vlasnicima trgovačkih radnji, ta inženjerka kaže da se odlukom vraća život gradu i otvara prilika za nju i njenu porodicu da idu u kupovinu.

Međutim, izrazila je zabrinutost da bi moglo doći do novog vala širenja virusa u Njemačkoj nakon tog otvaranja, posebno zbog odluke da se škole otvore 4. maja.

Plodovi mjera

Zahi Alawi, urednik programa radiostanice Arabica u Berlinu, smatra da su mjere koje je preduzela njemačka vlada pokazale učinkovitost u suzbijanju širenja korona virusa, posebno socijalno distanciranje i zatvaranje brojnih trgovačkih, uslužnih i obrazovnih institucija.

Njemačka je pružila odličan primjer kroz mjere svoje vlade i samodisciplinu ogromne većine građana, što je uveliko doprinijelo zaustavljanju širenja epidemije i njenom stavljanju pod kontrolu.

Upravo je zbog toga Njemačka krenula u pravcu “pametnog otvaranja”, kazao je Alawi za Al Jazeeru.

Taj stručnjak za njemačku politiku dodaje da su vladine mjere za ublažavanje zabrana i dozvoljavanje otvaranja trgovina manjih od 800 kvadratnih metara, zatim otvaranje škola i obavljanje vjerskih obreda, što bi trebalo stupiti na snagu 4. maja, zasnovane na brojkama i statistikama koje su potvrdile smanjivanje širenja zaraze korona virusom u Njemačkoj, uz obavezu pridržavanja sigurnosnih mjera i uputa.

Alawi objašnjava da te njemačke mjere podrazumijevaju obavezu držanja fizičkog razmaka, ograničavanje broja kupaca u trgovini, pridržavanje mjera udaljenosti između osoba te zaštitne maske, čije će nošenje biti obavezno u nekim saveznim pokrajinama prilikom kupovine i korištenja javnog prevoza.

Mjere izolacije i njihovo ublažavanje

Uvođenje posebnih mjera vezano za korona virus u Njemačkoj razlikuje se od pokrajine do pokrajine.

Premijer svake pokrajine može odlučivati o tome koje se mjere smatraju prikladnim, što objašnjava razliku između nivoa otvorenosti i zatvorenosti u borbi protiv pandemije, kako je kazao urednik radiostanice Arabica iz Berlina.

Mnoge njemačke pokrajine uvele su obavezu nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu radi sprečavanja širenja korona virusa, među kojima je i Berlin, gdje će ta odluka stupiti na snagu od sljedećeg ponedjeljka.

Baden-Wuerttemberg, Schleswig-Holstein i Hamburg odlučili su provesti slične odluke od utorka.

Odluka o obaveznom nošenju maski već je stupila na snagu u Saksoniji i Mecklenburgu-Zapadnom Pomorju, dok će im se druge pokrajine kasnije pridružiti, pa će tako nošenje maske biti obaveza za sve na cijeloj teritoriji Njemačke prilikom odlaska u trgovine i korištenja javnog prevoza.

Oprez je neophodan

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sugrađane da se krajnje oprezno nastave suprotstavljati korona virusu uprkos smanjivanju broja zaraženih.

Kaže da ni na trenutak ne treba pomišljati da je opasnost prošla jer će “biti veoma nezgodno vidjeti kako se vraćamo nazad. Još smo na početku i daleko od toga da prebrodimo ono najgore.”

Kancelarka smatra da je strogim mjerama, koje je preduzela njena vlada, postignuto mnogo, čime je stopa zaraze opala na manje od jedan posto, a broj oporavaka porastao je u odnosu na broj oboljelih u nekim danima.

Uprkos tome, kaže: “Još smo na početku i daleko od toga da prebrodimo ono najgore.”

Prema podacima koje je objavio njemački list Der Spiegel za srijedu, zabilježena su 224 smrtna slučaja.

Time je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 5.086, dok je broj zaraženih povećan na 148.453, a oporavilo se 95.200 osoba.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO