Kučan: U borbi protiv virusa žrtva bi mogla biti demokratija

Borut Pahor, Janez Janša
Milan Kučan je saradnju Boruta Pahora i Janeza Janše sarkastično komentirao, rekavši da dobro sarađuju jer su 'bivši komunisti' (EPA)

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan smatra da se Slovenija učinkovito bori protiv epidemije korona virusa, ali se boji da će, “u ime borbe s korona virusom”, biti žrtvovane demokratske vrijednosti, iznijevši kritike na račun sadašnje vlasti.

Takve je strahove, jasno aludirajući na neke postupke nove Vlade, koju vodi premijer Janez Janša, iznio u razgovoru za Nedeljski dnevnik, tjedni dodatak ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik, s ocjenom da je nova Vlada, u kojoj dominira desnica, borbu s epidemijom iskoristila za ideološke i društvene podjele, prenosi Hina.

Kučan je u razgovoru povodom 30. obljetnice prvih slobodnih demokratskih izbora kazao da su restriktivne mjere koje je sadašnja Vlada  donijela odgovarajuće, ali da bi u javnost trebala davati točne informacije zašto su uvedene i smirujuće tonove, umjesto da dijeli javnost, što se prenosi i na zdravstvenu struku.

‘Stric iza kulisa’ kritizira Pahora

“Brine me da bi, u ime borbe s virusom, mogli biti žrtvovani demokracija, ljudska prava i sloboda medija te da ćemo pod krinkom te borbe postati drukčije društvo”, kazao je prvi slovenski predsjednik.

Prema njegovu mišljenju, za Sloveniju je bolje da nije išla na nove prijevremene izbore, kako je predlagao bivši premijer Marjan Šarec, jer bi to državu zateklo u jeku opasne epidemije i bez operativne vlade, ali je oštro kritizirao neke poteze Janše i njegove stranke prema opoziciji i koalicijskim partnerima.

Nova je koalicija obećavala da će ostaviti po strani ideološke teme i podjele te da će nastaviti započete projekte do novih redovnih izbora, a sada se čini da se premijerova stranka preko leđa koalicijskih partnera očito već priprema na nove izbore, ocijenio je Kučan, s kojim je Janša u dugogodišnjem otvorenom političkom konfliktu i smatra ga “stricem iza kulisa”, koji upravlja lijevim političkim spektrom u slovenskoj politici.

Kučan je u razgovoru bio kritičan i prema aktualnom predsjedniku države Borutu Pahoru, za kojega je rekao da ne reagira javno na neke negativne pojave, poput dopisa Janšine Vlade Vijeću Europe da u slovenskom medijskom prostoru dominiraju stari kadrovi iz “bivšeg komunističkom režima”.

I ta formulacija, koju su u Sloveniji novinarske udruge nazvale pamfletom Vlade i pritiskom na neovisnost medija, odnosi se na navodnu prikrivenu političku ulogu Kučana na političkoj sceni i nakon što je 2004. godine otišao u mirovinu, jer je Kučan i posljednji predsjednik slovenskog Saveza komunista, koji je vodio do 1990. godine.

‘Dobro sarađuju bivši komunisti’

Pahor je prije dva tjedna, zajedno s ministrima slovenske Vlade, posjetio pogranično područje prema Hrvatskoj, rekavši da s Vladom dobro surađuje i da se slaže s njenom ocjenom da bi na granicu, zbog potencijalnih ilegalnih migracija, trebalo poslati vojsku, s čime se oporba u Sloveniji ne slaže.

Osvrćući se na tu epizodu, Kučan je rekao da smatra da slanje vojske na granicu s Hrvatskom nije potrebno, a po pitanju suradnje premijera i predsjednika države sarkastično je uzvratio da dobro surađuju jer su “bivši komunisti”.

I Janša i Pahor bili su kao mladi ljudi članovi tada jedino legalne političke organizacije – Saveza komunista Slovenije, koji se kasnije pred izbore transformirao u Stranku demokratske obnove i na izborima 1990. godine nastupio pod parolom “Europa sada”.

Izvor: Agencije