Evropski pravnici: Mađarska drži migrante u nezakonitom zatočeništvu

Tražitelji azila su fizički odvojeni od vanjskog svijeta i prisiljeni su živjeti u izolaciji, kaže nezavisni advokat EU-a (EPA)

Nezavisni advokat Suda Evropske unije objavio je mišljenje da Mađarska postupa nezakonito zadržavanjem tražilaca azila u tranzitnom centru na granici sa Srbijom.

Četvero migranata – dvoje Iranaca i dvoje Afganistanaca – obratilo se jednom sudu u Mađarskoj tražeći da im ponovo bude razmotren zahtjev za azil nakon što je Srbija odbila zahtjev da ih prihvati, prenosi Hina.

Njihov zahtjev prije toga je bio odbijen na osnovu mađarskog zakona koji kaže da treba odbiti zahtjev za međunarodnu zaštitu osobama koje su u Mađarsku stigle kroz “sigurnu tranzitnu zemlju”.

Prisiljeni živjeti u izolaciji

Nakon što ih je Srbija odbila primiti nazad, mađarske vlasti naredile su vraćanje azilanata u njihove zemlje. Otad ih mađarske vlasti drže u tranzitnoj zoni Roszke, koja je okružena visokim ogradama i bodljikavom žicom.

“Tražitelji azila fizički su odvojeni od vanjskog svijeta i prisiljeni živjeti u izolaciji. Mogu otići jedino ako se odreknu prava na traženje azila”, kaže nezavisni advokat, dodajući da je tu riječ o “zatočenju”, koje je nezakonito.

Nezavisni advokat u neobavezujećem mišljenju smatra da Mađarska treba razmotriti njihov zahtjev za azil.

Nezavisni advokati su posebnost Suda EU-a. Oni ne zastupaju nijednu stranu u sporu nego daju stručno mišljenje o predmetu, koje Sud može, ali ne mora prihvatiti. U većini slučajeva odluke Suda slijede mišljenje nezavisnih advokata.

Izvor: Agencije