Bivši gruzijski predsjednik postaje zamjenik ukrajinskog premijera

Mihail Saakašvili u Ukrajinu je stigao prošle godine nakon što mu je Volodimir Zelenski vratio državljanstvo (EPA)
Mihail Saakašvili u Ukrajinu je stigao prošle godine nakon što mu je Volodimir Zelenski vratio državljanstvo (EPA)

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pozvan je na funkciju zamjenika premijera Ukrajine zaduženog za reforme, javlja Reuters. 

Saakašvili je jedan od najprepoznatljivijih čelnika postsovjetskog svijeta. Od 2015. je vodio ukrajinsku crnomorsku regiju Odessu, no dao je ostavku nakon što se razišao s nekadašnjim saveznikom i poznanikom iz kijevskih studentskih dana, tadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Sad je pozvan u vladu aktualnog predsjednika Volodimira Zelenskog kojeg je podržao na prošlogodišnjim izborima. 

Saakašvili bi se vladi trebao pridružiti u vrijeme dok Ukrajini, kao i ostatku svijeta, prijeti recesija zbog pandemije korona virusa. 

Službeni Kijev pokušava izboriti osam milijardi dolara vrijedan kredit Međunarodnog monetarnog fonda.

“Velika je čast primiti ponudu predsjednika Zelenskog da postanem zamjenik premijera zadužen za reformu”, napisao je Gruzijac na svom Facebook profilu, prenosi Hina.

“Pred nama je veoma težak period. Sada, više nego ikada, moramo biti hrabri u našim odlukama i reformama”, dodao je.

Zelenski mu vratio državljanstvo

Čelnik vladajuće stranke David Arahamija naglasio je kako će se o Saakašvilijevom imenovanju glasati u petak. 

Dodao je kako je Saakašvili pravi čovjek za borbu protiv korupcije te da njegove sposobnosti dosad nisu dobro iskorištene u Ukrajini. 

“Mihail Saakašvili poznat je u međunarodnoj areni i već je pokazao iskustvo uspješne implementacije reformi”, objavio je ured ukrajinskog predsjednika. 

Saakašvili je prije pet godina pozvan da vodi Odessu na temelju svoje borbe protiv korupcije dok je bio predsjednik Gruzije, nakon Revolucije ruža 2003. godine.

Odstupio je s mjesta guvernera 2016. godine, optuživši Porošenka za korupciju.

Ukrajinske vlasti oduzele su mu državljanstvo dok je boravio u inostranstvu, no u septembru 2017. godine ilegalno ulazi u državu iz Poljske, tokom masovnog sukoba njegovih pristaša sa snagama sigurnosti. 

Deportovan je pet mjeseci kasnije, a u Ukrajinu je ponovno stigao prošle godine nakon što mu je Zelenski vratio državljanstvo, na samom početku svog mandata. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO