UN: Zbog pandemije ne smijemo zanemariti klimatske promjene

UN je izrazio zabrinutost da bi oporavak nakon ekonomske krize mogao biti praćen znatno snažnijim rastom emisije ugljika (EPA)

Ujedinjeni narodi pozvali su na borbu protiv klimatskih promjena “istom odlučnošću” kojom se svijet bori protiv pandemije bolesti COVID-19 zato što zbog globalnog zagrijavanja od 2015. umire sve više ljudi, prenosi Hina.

“Moramo ograničiti klimatske promjene, kao i pandemiju”, istakao je Petteri Taalas, glavni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) povodom 50. Dana planete Zemlje.

“Naravno, COVID-19 uzrokovao je ozbiljnu zdravstvenu i ekonomsku krizu na svjetskom nivou, ali ne budemo li se borili protiv klimatskih promjena, ljudski napredak, ekosistemi i ekonomije mogli bi stoljećima biti ugroženi”, upozorio je čelnik te UN-ove agencije.

Pandemija novog korona virusa odnijela je više od 175.000 života u svijetu otkad je u decembru izbila u Kini i zaustavila dijelove ekonomije.

Takva situacija mogla bi uzrokovati “privremeno smanjenje” ispuštanja stakleničkih plinova, koji su glavni krivac za klimatske promjene, navodi WMO, napominjući da takvo stvarno stanje ne smije biti nadomjestak za “trajno djelovanje u korist klime”.

Zabrinutost UN-a

UN je zabrinut jer je “nakon prijašnjih ekonomskih kriza nerijetko slijedio oporavak praćen znatno snažnijim rastom emisije ugljika”.

Međunarodna organizacija ujedno zahtijeva pripremu programa oporavka nakon pandemije u kojima će se prednost dati “zelenom rastu”.

“Moramo pokazati istu odlučnost i isto jedinstvo u našoj borbi protiv klimatskih promjena kao i u borbi protiv bolesti COVID-19”, rekao je Taalas.

“Moramo zajednički djelovati u interesu zdravlja i kvaliteta ljudskog života ne samo u sedmicama i mjesecima koji dolaze nego i kroz mnoge buduće generacije”, dodao je.

Novi temperaturni rekord

Rekordne vrućine, sve veća kiselost okeana, porast nivoa mora, otapanje lednika i druge pojave pokazatelji su sve ubrzanijih klimatskih promjena u posljednjih pet godina, pokazuje izvještaj o svjetskoj klimi za razdoblje 2015–2019.

Premda je to razdoblje bilo najtoplije dosad zabilježeno, stručnjaci očekuju da će prosječna temperatura u svijetu potući novi rekord u sljedećem petogodišnjem razdoblju (2020–2024).

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opći rizik od obolijevanja i umiranja u vezi s visokim temperaturama redovno raste od 1980. Približno 30 posto svjetskog stanovništva danas živi u klimatskim područjima na kojima barem 20 dana u godini vladaju vrućine koje odnose ljudske živote.

Jake kiše i poplave, kao posljedica toga, stvaraju uvjete pogodne za izbijanje epidemija, pa tako i kolere. U zemljama gdje je ta bolest endemska procjenjuje se da je ugroženo 1,3 milijarde ljudi, upozorava UN.

Izvor: Agencije