SAD će tražiti alternativne partnere izvan WHO-a

Donald Trump je prošle sedmice obustavio finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (EPA)

Sjedinjene Američke Države će procijeniti da li se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vodi na način na koji bi trebala biti vođena, dok Washington vrši procjenu nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump pauzirao finansiranje WHO-a, izjavio je vršilac dužnosti administratora USAID-a John Barsa.

Washington će, također, iskoristiti ovu pauzu za traženje alternativnih partnera izvan WHO-a da nastavi provoditi važan posao kao što su vakcine, kako bi se osiguralo da nema prekida u njenim naporima za pružanje pomoći, rekao je on, prenosi Reuters.

“Procjena će biti sveobuhvatna i odnosit će se na sva pitanja načina upravljanja poslovanjem”, kazao je Barsa na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Brojna pitanja

“Postoje brojna pitanja u pogledu upravljanja WHO-om; kako je djelovao na osnovu postupaka država članica odgovornih za ono što su uradile”, istakao je on.

Trump je prošle sedmice obustavio finansiranje WHO-a, dok Washington ne procijeni kako se WHO bavio pandemijom korona virusa, podsjeća Tanjug.

Optužio je WHO da je promovirao kineske dezinformacije o virusu, rekavši da je to najvjerovatnije pogoršalo epidemiju.

Zvaničnici WHO-a su naveli da su upozorili države članice na izbijanje epidemije ranije tokom godine.

Izvor: Agencije