Ministri G20: Smanjenje izvoza hrane samo u hitnim slučajevima

Ministri poljoprivrede G20 pozvali su da se izvozna ograničenja hrane mogu koristiti samo kao hitne mjere (EPA)

Ministri poljoprivrede G20 tražili su da se ograničenja izvoza hrane tokom krize izazvane pandemijom korona virusa trebaju poduzeti samo u hitnim slučajevima i uz stroge uslove, saopćilo je njemačko Ministarstvo poljoprivrede.

Sastanak ministara poljoprivrede i hrane Grupe 20 održan je virtualno, javlja Reuters.

Ministri su pozvali da se ograničenja izvoza hrane trebaju koristiti samo ako su “proporcionalna, transparentna, privremena i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)”, navodi se u izjavi njemačkog Ministarstva poljoprivrede.

Ministri su pozvali da se “izvozna ograničenja hrane mogu koristiti samo kao hitne mjere pod strogim uslovima”.

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner izjavila je nakon sastanka da “slobodna trgovina, posebno u vrijeme krize, znači osiguravanje zaliha hrane”.

Drastičan pad cijena hrane

Usporavanje globalne ekonomije izazvalo je drastičan pad cijena hrane na svjetskom tržištu u martu, najveći od 2015. godine, uslijed slabljenja potražnje za svim vrstama robe, počevši od mlijeka, pa do šećera, navedeno je u izvještaju Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena hrane, koji objavljuje FAO kao globalni pokazatelj mjesečnog kretanja cijena korpe proizvoda, u kojoj su žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer, pao je u martu za 4,3 posto, na 172,2 poena.

Takav oštar pad posljedica je uvedenih ograničenja slobode kretanja u velikom broju zemalja svijeta radi zaustavljanja širenja pandemije korona virusa, što je urušilo potražnju.

“Na pad cijena uglavnom utječu faktori potražnje, a ne ponude, a faktori potražnje pod utjecajem su sve lošije ekonomske perspektive”, izjavio je Abdolreza Abbassian, viši ekonomist u FAO-u.

Izvor: Agencije