MEE: Šta će biti sa S. Arabijom kad nafte nestane?

Mnogi bi se u regiji radovali propasti MBS-a. On je jednostavno mnogo nanio štete mnogima, piše autor (EPA)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) se više ne može pozivati na mladost ili neiskustvo, to vrijeme je prošlo, navodi glavni urednik portala Middle East Eye (MEE) David Hearts u autorskom tekstu.

„Ono što vidite, to dobijate. Pogrešne odluke, greške i ratovi koji se povezuju sa njim kao prijestolonasljednikom će biti nastavljeni samo što će on biti kralj. Kompletni repertoar njegova državništva se vidio tokom olujnog telefonskog razgovora koji je vodio sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pred sastanak OPEC-a koji je završen opasnim ratom cijena između Saudijske Arabije i Rusije“, nastavlja autor.

Putin i Erdogan

On ističe kako sad MBS sam može vidjeti koliku je grešku napravio tim pozivom jer su „cijene kolabrirale, skladišta će se rapidno isprazniti“, a naftne kompanije su pred realnim mogućnostima da zatvore izvorišta.

„Naftni i plinski sektor donose do 50 posto GDP-a kraljevstva i 70 posto zarade od izvoza. To je sada nestalo“, ističe Hearst i dodaje:

„Kako vam rekao bilo ko ko je razgovarao sa Putinom, možete pregovarati koliko god želite sa ruskim predsjednikom. Čak možete biti na suprotnim stranama dva regionalna rata (Sirija, Libija) i opet imati radne odnose, kao što to ima turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. No, ono što ne smijete uraditi je satjerati Putina u kut. To je upravo ono što je saudijski prijestolonasljednik uradio kada je dao Putinu ultimatume i urlao na njega. Putin je zagalamio također, jer zna kako je rusko stanje isplata u boljem stanju za igru pokera od saudijskog.“

Hearst nastavlja dalje kako je MBS sada shvatio kako ima „slabe karte“, ali i kako treba biti pošten i reći kako je prije razgovora tražio savjet od nekoga ko je „jednako arogantan i brzoplet kao i on sam“.

„Zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner je saslušao princa i nije imao zamjerki. To objašnjava zašto je Trumpova prva reakcija bila ta da je pozdravio pad cijena. Trump je mislio na svaki cent koji je odbijen od cijene nafte, na milijarde dolara potrošačke sile koja će biti oslobođena kući. Tako je bilo dok mu se nije skrenula pažnja na to šta pad cijena nafte čini njegovoj vlastitoj naftnoj industriji“.

Finansijski pad

Sa brent naftom ispod 20 dolara, MBS će upravo shvatiti šta će se desiti kada svijetu ne bude trebala njegova nafta, piše urednik MEE-a i kaže kako je u prošlosti standardni odgovor bio snishodljiv pogled – no više nije tako jer su sada realni izgledi da Saudijska Arabija postane zadužena država.

„Finansijski pad Saudijske Arabije se dešava već neko vrijeme. Kada je njegov otac Salman postao kralj 23. januara 2015. godine, strane rezerve su iznosile 732 milijarde dolara. U decembru prošle godine su pale na 499 milijardi što je za četiri godine gubitak od 233 milijarde dolara, prema podacima Monetarnog odbora Saudijske Arabije (SAMA). I GDP po glavi stanovnika je pao sa 25.243 dolara 2012. na 23.338 u 2018. godini, navode iz Svjetske banke… Iz IMF-a su prognozirali neto zaduženje od 19 posto GDP-a ove, a 27 posto naredne godine, dok bi korona virus i naftna kriza zaduženja mogli povećati na 50 posto do 2022. godine“.

Hearst ukazuje kako mnogi projekti izvlače novac iz saudijskih zaliha, pa podsjeća na rat u Jemenu, puč u Egiptu, intervencije širom arapskog svijeta, ogromne narudžbe američkog oružja, „projkte iz taštine kao što je futuristički grad Neom, da ne spominjemo tri vlastite jahte, slike i palače“.

Autor piše kako je saudijska ekonomija imala problema prije korona virusa kada je stopa rasta iznosila samo 0,3 posto, dok je pad izgradnje od 2017. godine iznosio 25 posto. Ako se na to doda blokada zbog virusa, otkazivanje umre i hadža (što privlači do 10 miliona hodočasnika godišnje), onda se iz računice briše dodatnih osam milijardi dolara.

„Nije samo problem to gdje je saudijski prijestolonasljednik trošio novac, već i to što je propalo mnogo toga gdje je dao novac.“

Patuljak u odnosu na susjede

Glavni urednik MEE-a ukazuje kako je jedan od pokazatelja loših investicija pad relativne vrijednosti državnih fondova, pa se „veliki brat Saudijska Arabija sada nalazi kao patuljak u odnosu na manje zaljevske susjede“.

„Glavni državni fond, Javni investicijski fond (PIC), sada je 11. na svijetu, iza Investicionog tijela Abu Dabija, Investicionog fonda Kuvajta i Investicionog fonda Katara. Kada se ti fondovi sakupe pod državnu zastavu, onda je prvi UAE, ispred Kuvajta, Katara i tek onda Saudijske Arabije“, piše on dalje.

„Čak i prije pandemije korona virusa, IMF je smatrao kako planovi da se poveća PIF na hiljadu milijardi dolara nisu dovoljni da dovedu prihode koji su potrebni kako bi se Saudijska Arabija odvojila od nafte. Tada su iz IMF-a napisali: ‘Ako Saudijska Arabija želi povećati svoj PIF sa 300 milijardi na navedeni iznos, finansijski povrat sam ne bi predstavljao adekvatan izvor prihoda u post-naftnom svijetu. Proizvodnja nafte od 10 miliona barela dnevno, sa cijenom od 65 dolara po barelu, predstavlja godišnji naftni prihod od 11.000 dolara po Saudijcu’.“

Druga mjera pada je ono što se desilo sa samim investicijama. Masayoshi Son, izvršni direktor banke Softbank iz Japana, naveo je kako je dobio 45 milijardi dolara nakon samo 45 minuta sa MBS za njegov fond Vision težak 100 milijardi. „Jedna milijada po minuti“, kazao je Son, a Softbank je prošle sedmice objavio kako će Vision fond imati gubitak od 16,5 milijardi dolara.

„PIC je za udio u kompaniji Uber Technologies davao skoro 49 dolara po dionici 2017. godine. Od tada su kolabrirale Uberove dionice. Prodao je skoro kompletan udio od dvije milijarde dolara u Tesli pred krad 2019., da bi potom Teslina vrijednost na berzi skočila neslućeno. Kada sve ovo uzmete u obzir, PIF-ova kupovina Newcastlea izgleda kao dobar potez“, ističe Hearst.

Upitna strategija

Nastavlja kako se pad cijena nafte desio manje od dvije sedmice nakon što je PIF potrošio još milijardu dolara za dionice četiri evropske naftne kompanije i kruzer kompaniju Carnival – što sve dovodi u pitanje strategiju PIF-a da se odvoji od nafte. „Ne razumijem zašto ovo PIF radi kada njihovoj državi treba svaki peni“, kazao je jedan bliskoistočni bankar za Financial Times, navode iz MEE.

„Ovo me jako podsjeća na QIA (Investicijski fond Katara) na njegovim počecima. Postoji strategija, ali se ne vode njome. Žele dobru vidljivost ali i dobru zaradu. Oni žele divezificirati ekonomiju, ali i biti oportunisti“, dodaje ovaj bankar.

Saudijska Arabija ne može sebi dozvoliti da koristi finansijski stimulans kao ublaženje utjecaja pandemije kao što susjedi u Zaljevu rade. Kraljevstvo troši jedan posto GDP-a na podršku ekonomiji tokom blokade, dok Katar troši 5,5, Bahrein 3,9, a UAE 1,8 posto.

„Postoje mnogi dokazi da nestaje novca. Kralj je objavio dekret kako će država platiti 60 posto plata tokom blokade zbog korona virusa. No, uposlenici najvećeg saudijskog telekoma STC dobijaju samo 10 posto dvojih plata, rečeno mi je, jer Vlada ne plaća STC-u novac za ljude na odsustvu“, piše autor.

„Saudijsko Ministarstvo zdravstva izuzima hotele i pretvara ih u bolnice. Umjesto kompenzacije vlasnicima hotela za privremeni gubitak imovine ili da im plate pravu cijenu, oni ih tjeraju da plaćaju režije uz troškove dezinfekcije soba. Ili, uzmite u obzir egipatske doktore koji rade u saudijskom privatnom zdravstvu koji moraju prihvatiti rezove plata. Oni koji odu na godišnji odmor, nemaju pravo na platu. Oni koji rade od doma kroz smjene kako bi se smanjila opasnost od infekcije ili to rade od dana za godišnji ili rade besplatno.“

Potres za regiju

Tako su realne šanse, kako je pisao Bloomberg, da Saudijska Arabija bude zadužena država i samo je sada pitanje kada će se to desiti, nastavlja urednik MEE-a.

„Tako je IMF izračunao kako će, sa cijenama nafte od 50 do 55 dolara po barelu, saudijske međunarodne rezerve pasti na petomjesečno pokrivanje uvoza 2024. godine. Sa naftom na nuli, nekada nezamisliva kriza isplate i napuštanje dolarske veze je veoma vjerovatna.“

Oba stuba MBS-ova plana da modernizira i uvede reforme u svoju državu sada padaju, ističe Hearst, te dodaje kako prinčev plan „privlačenja stranih investicija prodajom pet posto Aramca na stranim brezama je nestao i sada PIF, glavno tijelo za diverzifikaciju ekonomije od nafte, je također u haosu“.

„Mnogi bi se u regiji radovali propasti MBS-a. On je jednostavno mnogo nanio štete mnogima, naročito u Egiptu. U vremenu nakon nafte, MBS će izgubiti svoju moć oligarha koji može trošiti milijarde funti u minuti bez da trepne.“

„No, pad saudijske ekonomije, koja je decenijama bila pogon za ekonomiju cijele regije, brzo će se odsjetiti u Egiptu, Sudanu, Jordanu, Libanu, Siriji, Tunisu – državama koje su poslale milione radnika i profesionalaca u kraljevstvo i čije ekonomije rastu u ovisnosti o njihovim zaradama. To je slika koju niko ne bi trebao dočekati sa veseljem.“

Izvor: Agencije