Kurz pozvao na solidarnost u obnovi evropske ekonomije

Kurz: 'Austrija će pokazati solidarnost prema onim zemljama koje su posebno pogođene pandemijom' (EPA)

Austrija će i dalje pomagati i pokazati solidarnost prema onim zemljama koje su posebno pogođene pandemijom korona virusa, kao što su Italija i Španija, najavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz uz jasno protivljenje zajedničkom zaduživanju, javlja Tanjug.

To je rekao uoči samita šefova država i vlada članica EU-a nakon razgovora s holandskim, danskim i švedskim kolegama, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Prije nekoliko dana, s tim u vezi, bio je u kontaktu i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Plan obnove

U tim razgovorima ukazano je na paket mjera pomoći u vrijednosti 540 milijardi eura, koji je predviđen mehanizmom ESM.

“Spremni smo, u okviru plana obnove, podržati i obnovu privrede u Evropi. Unija bi u okviru novog budžeta trebala više ulagati u otpornost Evrope i nauku, kao i razvoj vakcine protiv korona virusa. Dobar ekonomski razvoj u Uniji važan je za zemlju orijentiranu prvenstveno na izvoz kao što je Austrija”, navedeno je iz kabineta šefa austrijske vlade.

Međutim, dodaje se, mora biti jasno da sredstva plana za obnovu moraju biti vraćena i da Austrija ne može preuzeti dugove drugih članica, te jasno odbija zajedničko zaduživanje, kao što to predviđa model korona obveznica.

Izvor: Agencije