Korona virus odgađa rješavanje spora Turske i SAD-a o sistemu S-400

Analitičari kažu da kašnjenje s razmještanjem sistema S-400 daje Ankari više vremena da razmotri svoj sljedeći korak (Reuters)

Visoki turski zvaničnik izjavio je da su turski planovi za aktiviranje novih protivraketnih sistema ruske proizvodnje odgođeni zbog širenja korona virusa, dok se Washington nastavlja oštro protiviti turskoj nabavci raketnog sistema S-400.  

Novinska agencija Reuters navodi, pozivajući se na turskog zvaničnika koji je želio ostati anoniman, da Turska ne namjerava poništiti odluku o aktiviranju sistema S-400, ali da je zbog novog korona virusa odgođen plan da sistem bude spreman u aprilu.

Dodao je da će trebati nekoliko mjeseci prije aktiviranja ruskog sistema, napominjući da je potrebno riješiti još neka tehnička pitanja.

Borba protiv pandemije

Prema tome, čini se da Turska ne namjerava odustati od svoje odluke o tom pitanju, što je bio razlog da Amerika zaprijeti sankcijama toj zemlji.

Činilo se da će napetost između saveznika u NATO-u Turske i Sjedinjenih Američkih Država doseći kriznu tačku zbog sistema protivzračne odbrane S-400 kada su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vlada najavili da namjeravaju aktivirati taj sistem.

No, pojavljivanje korona virusa navelo je Tursku da napore usredotoči na borbu protiv pandemije i jačanje ekonomije, koja je tek izašla iz recesije prošle godine.

Proteklih sedmica Erdogan i njegova vlada nisu javno pokretali pitanje sistema S-400.

S druge strane, glasnogovornica američkog State Departmenta Morgan Ortagus rekla je da Washington nije promijenio stav.

“I dalje se snažno protivimo turskoj kupovini sistema protivzračne odbrane S-400 i izrazito smo zabrinuti zbog izvještaja da Turska nastavlja pripreme za aktiviranje sistema”, dodala je u izjavi upućenoj Reutersu.

Zaštita zdravlja i ekonomije

Sjedinjene Američke Države kažu da sistemi S-400 nisu u skladu s NATO-ovom odbranom i da će izložiti opasnosti američke borbene avione F-35 koje Ankara namjerava kupiti.

“I dalje naglašavamo na najvišim nivoima da je sporazum o sistemu S-400 predmet rasprava u svjetlu Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike kroz sankcije (CAATSA) i da to ostaje velika prepreka u bilateralnim odnosima i u NATO-u. Uvjereni smo da predsjednik Erdogan i njegovi visoki zvaničnici razumiju naš stav”, navela je Ortagus u e-mailu za Reuters.

Tursko predsjedništvo nije se bavilo pitanjem sistema S-400 u izjavi koju je izdalo nakon telefonskog razgovora između Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U saopćenju se navodi da je razgovor bio fokusiran na saradnju u cilju zaštite zdravlja i ekonomije od posljedica izbijanja korona virusa.

Nova kriza

Viši savjetnik američkog State Departmenta Richard Outzen rekao je na internetskoj diskusiji prije nekoliko dana da bi raspoređivanje sistema S-400 u istom zračnom prostoru s američkim letjelicama bilo “veliki problem”, koji bi mogao izazvati novu krizu između dvije zemlje.

Turske zračne snage posjeduju američke avione F-16, a trebale su preuzeti nove avione F-35 prije nego što je Washington isključio Ankaru iz programa tih borbenih aviona zbog ugovora o kupovini ruskog odbrambenog sistema.

Outzen je rekao da to pitanje “trenutno nije tema rasprave zbog bolesti COVID-19, ali prije nego što je bolest postala glavna tema, dominantno mišljenje u Washingtonu bilo je da će Turci najvjerovatnije aktivirati ovaj sistem u aprilu i da će Kongres preći na uvođenje sankcija. Mislim da ništa od toga nije nestalo.”

Analitičari kažu da kašnjenje s razmještanjem sistema S-400 daje Ankari više vremena da razmotri svoj sljedeći korak.

Možda će nedavno usklađivanje američko-turskih interesa u Siriji i ekonomski utjecaj zdravstvene krize također utjecati na to pitanje.

Izvor: Agencije