Hakerski upadi u organizacije koje se bore protiv korona virusa

U nedjelju i ponedjeljak na internetu je objavljeno približno 25.000 adresa e-pošte sa šiframa (EPA)

Nepoznati hakeri objavili su adrese e-pošte i šifre koje, navodno, pripadaju zaposlenicima organizacija poput američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fondacije Gates, a koje se bore protiv epidemije korona virusa (COVID-19), prenosi agencija Anadolija.

Američka obavještajna grupa SITE, zadužena za praćenje ekstremističkih sajtova, utvrdila je da je u nedjelju i ponedjeljak na internetu objavljeno približno 25.000 adresa e-pošte sa šiframa, objavio je Washington Post u srijedu.

Još nije potvrđeno je li riječ o pravim adresama i šiframa zaposlenika navedenih organizacija, kao i Instituta za virusologiju Wuhan, za koji su se svojevremeno pojavile tvrdnje da je početna tačka bolesti COVID-19.

Voditeljica platforme SITE Rita Katz kazala je da su se od spomenutih lista zadovoljili zagovornici neonacizma i nadmoći bijelaca, koji su agresivno objavljivali podatke u svojim područjima djelovanja.

“Ekstremni desničari koji su se poslužili podacima pozivali su na kampanju uznemiravanja, dok su istovremeno dijelili teorije zavjere o epidemiji korona virusa. Širenje navodnih adresa e-pošte dokaz je da je riječ o višemjesečnom pokušaju korištenja bolesti COVID-19 kao sredstva djelovanja”, rekla je ona.

Zloglasne internetske lokacije

Navodi se da je riječ o 9.938 adrese e-pošte koje pripadaju zaposlenicima NIH-a, zatim 6.857 iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 5.120 zaposlenika Svjetske banke, 2.731 zaposlenika WHO-a, te manji broj adresa zaposlenika Fondacije Gates.

“Pratimo situaciju u skladu s našim postupcima sigurnosti podataka. Trenutno u našoj fondaciji nema naznaka o nedostatku podataka”, poručili su iz Fondacije Gates, dok se druge organizacije još nisu oglašavale, navodi Anadolija.

Liste, čije je porijeklo nejasno, prvi put pojavile su se u objavi na 4chanu, zloglasnoj internetskoj lokaciji punoj ekstremnih političkih komentara, a potom na Pastebinu, portalu za skladištenje tekstova, zatim na Twitteru i Telegramu.

“Upoznati smo s tom aktivnošću i djelujemo u skladu s našim pravilima, naročito u skladu s našom politikom o privatnim informacijama. Također radimo na uklanjanju linkova koji su povezani sa spornim sajtovima”, navela je glasnogovornica Twittera Katie Rosborough, piše Washington Post.

Izvor: Agencije