Černobil: Jaki vjetrovi pogoršali situaciju s požarima

Satelitski snimak opožarenog područja: Stručnjaci za životnu sredinu strahuju da bi požari mogli podići u zrak radioaktivni pepeo (EPA)
Satelitski snimak opožarenog područja: Stručnjaci za životnu sredinu strahuju da bi požari mogli podići u zrak radioaktivni pepeo (EPA)

Šumski požari u ozračenoj zoni isključenja kod Černobila u Ukrajini gore već gotovo tri sedmice, a snažni vjetrovi u srijedu još su više pogoršali situaciju.

“Brzina vjetra u ovom trenutku doseže 21 kilometar na sat”, objavila je državna agencija zadužena za to pretežno nenaseljeno područje, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Više od 1.200 vatrogasaca gasilo je u srijedu nekoliko požara u tom području, navodi se u saopćenju, dodajući da ne postoji rizik za uništeni černobilski reaktor, na koji je postavljen zaštitni “sarkofag”.

“Nema prijetnje za zaštitnu kupolu, skladište radioaktivnog otpada i druge važne objekte u zoni isključenja”, navodi se.

Černobilska katastrofa, koja se dogodila u aprilu 1986, smatra se najgorom nuklearnom katastrofom u historiji.

Radioaktivni pepeo prijeti Kijevu

Šumski požari u černobilskoj zoni i drugdje u Ukrajini izbili su u vrijeme relativno suhih vremenskih uvjeta posljednjih sedmica, nakon zime tokom koje nije palo dovoljno snijega.

Stručnjaci za životnu sredinu strahuju da bi požari mogli podići u zrak radioaktivni pepeo, koji bi se mogao proširiti na stotinjak kilometara udaljeni glavni grad Kijev.

Savezne vlasti pripisale su veoma zagađen zrak u Kijevu posljednjih dana požarima u obližnjoj Žitomirskoj oblasti, uvjeravajući da su nivoi radijacije u gradu u okviru prihvatljivih.

“Radijacija u Kijevu i Kijevskoj oblasti u normalnim je okvirima i ne prelazi prirodne pozadinske nivoe”, navela je u srijedu Državna služba za vanredne situacije.

To ponavljaju već nekoliko dana, navode agencije.

Visoki zvaničnik za životnu sredinu Jegor Firsov rekao je na početku požara da je radijacija u černobilskoj zoni 16 puta viša od normalnog pozadinskog nivoa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO