Aneksija Zapadne obale poništava sporazume

Odbijamo izraelsko-američki plan, koji dovodi u pitanje zakonita prava Palestinaca, kazao je ranije palestinski predsjednik (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u srijedu da bi u slučaju izraelske aneksije teritorija na Zapadnoj obali njegova administracija smatrala ništavnim sporazume sa SAD-om i Izraelom.

“Obavijestili smo relevantne međunarodne faktore, uključujući SAD i Izrael, da nećemo stajati skrštenih ruku ukoliko Izrael proglasi aneksiju bilo kojeg dijela naše teritorije”, upozorio je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo rekao je ranije u srijedu da ostavlja Izraelu da donese odluku o ankesiji dijelova okupirane Zapadne obale i da će SAD svoje stavove po tom pitanju iskazati novoj izraelskoj vladi u privatnoj formi.

“Što se tiče aneksije Zapadne obale, Izraelci će na kraju donijeti odluku o topm pitanju”, kazao je on novinarima.

Borell protiv aneksije doline Jordana

“To je odluka Izraela. I radit ćemo blisko s njima, kako bismo podijelili naše poglede o tom pitanju na privatnim sastancima”, dodao je Pompeo.

Sredinom februara je visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao Izrael da ne anektira dolinu Jordana i veliki dio okupirane Zapadne obale, upozorivši da će u tom slučaju doći do protesta Palestinaca.

“To se može dogoditi. Možete biti sigurni da neće biti mirno”, rekao je on u Evropskom parlamentu.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinska uprava želi da taj prostor postane dio njene buduće države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je tada da, pobijedi li na izborima, planira anektirati dolinu Jordana.

U međuvremenu je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao na izraelsko i palestinsko rukovodstvo da pokažu spremnost za mir.

Uputio je apel čelnicima Izraela i Palestine da “iskažu političku volju za postizanje trajnog mira”.

Abbas odbio izraelsko-američki plan

“Ovo je trenutak za dijalog, za pomirenje i za razum”, istaknuo je Guterres.

Guterres je predočio da UN i dalje odlučno podržava Palestince i Izraelce da sukob riješe na temeljima relevantnih rezolucija UN-a, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma, u skladu s vizijom o dvije države, Izraela i Palestine, koje u miru i sigurnosti postoje jedna pored druge, u granicama od prije Šestodnevnog izraelsko-arapskog rata u junu 1967. godine.

Abbas je tada odbio u Vijeću sigurnosti UN-a izraelsko-američki mirovni plan, za koji je rekao da je “švicarski sir” i ne donosi suverenitet palestinskom narodu.

“Odbijamo izraelsko-američki plan, koji dovodi u pitanje zakonita prava Palestinaca”, istaknuo je on, pokazujući kartu Palestine kakvu žele Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije