Trump zabranjuje ulazak useljenicima u SAD

Odluka koju je Trump objavio na Twitteru je realizacija njegove dugo najavljivane politike smanjenja imigracijskog vala (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će predsjedničkim ukazom privremeno suspendirati ulaske u Sjedinjene Američke Države za sve useljenike zbog epidemije korona virusa i zbog zaštite tržišta rada.

Ova odluka, koju je Trump objavio na Twitteru, zapravo je realizacija njegove dugo najavljivane politike smanjenja imigracijskog vala, prenosi Tanjug.

Demokrate su odmah osudile ovu najavu iz Bijele kuće uz ocjenu da predsjednik pokušava da skrene pažnju javnosti sa sporog i lošeg upravljanja krizom izazvanom epidemijom korona virusa.

“Dok se nacija bori sa pandemijom, a medicinski radnici riskiraju svoje živote, predsjednik se obrušio na useljenike i krivi druge za svoje promašaje”, ocijenila je Amy Klobuchar, bivša kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Onemogućen ulazak

Ulazak u SAD je zbog pandemije već u velikoj mjeri onemogućen, granice su zatvorene, a aviosaobraćaj zabranjen, pa se ova Trumpova odluka više tumači kao pokušaj da se ohrabri njegovo biračko tijelo.

Reagirajući na najnoviju Trumpovu najavu, bivši demokratski predsjednički pretendent Julian Castro poručio je predsjedniku da je njegova odluka “plitak potez” jer je već dovoljno “zakopao američku ekonomiju i zabranio useljenicima boravak u SAD”.

Predsjednik Trump je odgovorio da je vrhunac epidemije u SAD-u već prošao i da je vrijeme da se pomogne saveznim državama da ponovo pokrenu ekonomiju.

Ipak, američka administracija je nedavno saopćila da će olakšati uvjete za dobijanje privremenih radnih viza sezonskim poljoprivrednim radnicima.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a Donald Trump podržao je konzervativce koji protestuju protiv restriktivnih mjera. Na skupovima u nekoliko saveznih država traži se ukidanje mjera uvedenih radi suzbijanja širenja korona virusa. Trump je na Twitteru pozvao Amerikance da oslobode savezne države u kojima su na vlasti guverneri iz Demokratske stranke, a koji su propisali stroge mjere distanciranja i […]

Published On 18 Apr 2020

U SAD-u, Kanadi i Italiji pokrenute su istrage zbog sumnji da su u domovima za stare i nemoćne hiljade osoba umrle od korona virusa. Aktuelna kriza skrenula je pažnju na dugogodišnje probleme u američkom sistemu i optužbe da se u mnogim domovima profit stavlja ispred dobrobiti korisnika.

Published On 18 Apr 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO