Katalonska vlada nastavlja kampanju za nezavisnost

Prije nekoliko sedmica je predsjednik katalonske vlade Quim Torra, zagovornik nezavisnosti, tražio potpuno zatvaranje Katalonije u cilju sprečavanja širenja korona virusa
Prije nekoliko sedmica je predsjednik katalonske vlade Quim Torra, zagovornik nezavisnosti, tražio potpuno zatvaranje Katalonije u cilju sprečavanja širenja korona virusa

Katalonska vlada nastavlja svoju kampanju pokušaja otcjepljenja od Španije u jeku zdravstvene krize s korona virusom preispitujući mjere koje je uvela španska centralna vlada u Madridu.

Prije nekoliko sedmica je predsjednik katalonske vlade Quim Torra, zagovornik nezavisnosti, tražio potpuno zatvaranje Katalonije u cilju sprečavanja širenja korona virusa, prenosi Hina.

Ministrica finansija i glasnogovornica vlade Maria Jesus Montero odgovorila mu je s konferencije za medije kako su mjere protiv korona virusa jednake u svih 17 autonomnih pokrajina jer se sve suočavaju s istim problemom.

Španska vlada je 14. marta proglasila vanredno stanje te je nadležna za provođenje mjera dok su zdravstveni odjeli regionalnih vlada podređeni odluci iz Madrida.

Gotovo 47 miliona stanovnika zatvoreno je u svojim stanovima a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevini.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dvije ili više osoba je zabranjen.

U pokrajini Madrid je inficirano 57.000 a u Kataloniji 42.000 stanovnika čime su to dva najpogođenija dijela Španije koja ima ukupno 200.000 oboljelih.

Poseban plan

Torra je prošli vikend izjavio da on ima poseban plan za Kataloniju, pa je rekao kako će djeca moći izlaziti na ulicu za deset dana u pratnji roditelja, premda španski premijer Pedro Sanchez nije ništa spomenuo. Kasnije je Sanchez na konferenciji za medije najavio mogućnost kratkog izlaska djece nakon 26. aprila.

Katalonska vlada je poručila kako bi se samostalna Katalonija bolje nosila s korona virusom, u odnosu na onu koja je dio Španije. Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade osuđen u oktobru na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud, to je također naveo u svom tekstu objavljenom u katalonskim novinama La Vanguardia.

“Izgradnja katalonske republike, koja bi bolje služila svojim stanovnicima, sada je nužnija nego ikada. Na najokrutniji način smo se opet uvjerili kako španska država nije korisna, niti sposobna suočiti se s globalnim izazovima”, napisao je u utorak Junqueras. “Španska država nije korisna stanovnicima Katalonije. Žurno trebamo vlastitu državu”, dodao je.

Katalonska vlada je uvela svoju metodu brojanja preminulih od korona virusa, “drugačiju u odnosu na onu ministarstva zdravstva i Svjetsku zdravstvenu organizaciju”, izvijestile su novine El Pais.

Različite brojke

Katalonija uzima podatke posmrtne službe, u što su uključene osobe preminule u domovima koje nisu bile testirane na korona virus. Špansko ministarstvo zdravstva koristilo je samo podatke iz bolnica gdje je preminulima bio dijagnosticiran korona virus.

Zbog te razlike je broj preminulih u Kataloniji uzletio za 3.000.

“Torra je predložio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji korištenje te metodologije”, naveo je El Pais. Posljednjih dana špansko ministarstvo zdravstva ujednačava podatke iz svih pokrajina što je stvorilo konfuziju prilikom objave ukupnih podataka.

Španska vlada je 30. marta dopustila radnicima u industriji i građevini odlazak na posao, nakon dvije sedmice zabrane, no i to je naišlo na protivljenje vlade u Barceloni.

“To je bio preuranjen potez”, izjavila je Alba Verges, zadužena za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi. “Kako da objasnimo djeci da radnici smiju na van, a ona ne smiju?”, rekao je pak Miquel Buch, zadužen za unutrašnje poslove.

Žestoka reakcija

Katalonska vlada žestoko je reagirala kada je od centralne vlade iz Madrida primila 1.714.000 zaštitnih maski, smatrajući to provokacijom. Godinu 1714. zagovornici nezavisnosti Katalonije smatraju važnim historijskim datumom tvrdeći da su tada u Ratu za špansku baštinu branili samostalnost svojih institucija. Taj datum svake godine obilježavaju masovnim okupljanjem.

“Nemojte se igrati s historijom Katalonaca”, poručio je tada Buch.

Predstavnica španske vlade u Kataloniji, Teresa Cunillera, odgovorila je da nije “niko razmišljao o tome kada su maske poslane kako bi se pomoglo stanovnicima”. “Nije bilo niti vremena, niti želje, niti bilo kakve namjere. Broj je poslan prema potrebi provincija i njihovog stanovništva”, izjavila je za Catalunya Radio.

Tenzije između Barcelone i Madrida bile su se primirile u januaru kada je socijalist Sanchez uspostavio vladajuću lijevu koaliciju svog PSOE-a i manjeg Unidas Podemosa. Tada je s Torrom dogovorio postavljanje pregovaračkog stola u vezi budućeg statusa Katalonije. Sanchez je tvrdio da potencijalni sporazum neće izaći izvan ustava Španije dok je Torra tvrdio da će organizirati novi referendum o nezavisnosti.

Vanredno stanje

Korona virus je, međutim, u startu zaustavio te razgovore.

Vanredno stanje u Španiji vjerojatno će ove sedmice biti produženo do 10. maja nakon glasanja u parlamentu. Tokom tog razdoblja špansko ministarstvo zdravstva može uložiti veto i poništiti bilo koju odluku zdravstvenih službi u 17 autonomnih pokrajina, uključujući Kataloniju.

Glasnogovornica katalonske vlade Meritxell Budo zatražila je da zdravstvo i unutarnji poslovi tokom tog perioda budu u nadležnosti vlade Katalonije. Glasnogovornica španske vlade Montero poručila je kako se centralna vlada vodi preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te da je sada “potrebno jedinstvo čitave zemlje”.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju i zdravstvo a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama dok španska centralna vlada upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom. Prema španskom ustavu, donesenom nakon uvođenja demokratije, tokom proglašenja izvanrednog stanja centralna vlada preuzima privremenu kontrolu nad svih 17 autonomnih pokrajina.

Premijer Sanchez tokom tog razdoblja mora informirati regionalne predsjednike o mjerama i planiranim produženjima vanrednog stanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO