Ubica prerušen u policajca: 16 mrtvih u najgoroj pucnjavi u Kanadi

Najmanje 16 osoba je ubijeno u krvavom pohodu čovjeka odjevenog kao policajac u kanadskoj provinciji Nova Scotia u nedjelju, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije, te dodaje kako je ovo najgori napad ovog tipa u posljednjih 30 godina koji se desio u ovoj državi.

Među ubijenima je i policajka. Nekoliko tijela je nađeno u i ispred jedne kuće u malom, ruralnom gradu Portapique 100 kilometara sjeverno od Halifaxa i policija navodi kako je to prvo mjesto zločina.

Tijela su nađena potom na još nekoliko lokacija, dok je nekoliko zgrada zapaljeno.

„Ovo je jedan od najbezočnijih činova nasilja u historiji naše provincije“, kazao je premijer Nove Scotije Stephen McNeil.

Smrt osumnjičenog

Glasnogovornik Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) Daniel Brien potvrdio je kako je 16 ljudi ubijeno, kao i osumnjičeni za napad. Ubijena policajka je identificirana kao Heidi Stevenson, majka dvoje djece i 23-godišnja veteranka kanadske policije. Ranjeno je nekoliko osoba, među kojima ima i policajac.

Policija je identificirala osumnjičenog za napad vatrenim oružjem kao 51-godišnjeg Gabriela Wortmana za koga se smatra da je živio jedno vrijeme u Portapiqueu.

Vlasti navode kako je nosio policijsku uniformu u jednom trenu napada, te kako je automobil prilagodio da izgleda kao vozilo RCMP-a.

Također se navodi kako vlasti vjeruju da je namjerno izdvojio prve žrtive, da bi potom nasumično ubijeao. Policija je prvo objavila kako je uhapsila Wortmana na benzinskoj stanici u Entfieldu, nedaleko od Halifaxa, da bi potom objavili da je mrtav.

Nije jasno kako je preminuo, niti su to kasnije objašnjavali.

Rijetka pojava

Brien, glasnogovornik RCMP-a, kazao je kako nije definitivno da se broj žrtava i dalje neće povećavati.

Policija nije objavila motiv napada, a glavni nadzornik RCMP-a Chris Leather je kazao kako mnoge žrtve nisu znale napadača.

„Činjenica da je ova osoba imala uniformu i policijsko vozilo u određenom trenu svakako govori kako ovo nije nasumični čin“, istakao je Leather i dodao kako policija vjeruje da je Wortman djelovao sam.

On je naveo kako je u jednom trenu došlo do razmjene vatre između osumnjičenog i policije.

Masovne pucnjave (pucnjave sa većim brojem žrtava) su relativno rijetke u Kanadi. Ova država je promijenila svoje zakone o kontroli oružja 1989. godine nakon najgore pucnjave u historiji kada je napadač Marc Lepine ubio 14 žena, a potom i sebe, u Ecole Polytechnique koledžu u Montrealu.

Zakonom je zabranjeno posjedovanje pištolja bez dozvole kao i bilo kojeg automatskog oružja u Kanadi. Kupovina oružja zahtjeva obavezni trening, procjenu opasnosti osobe, dvije garant osobe, pristanak bračnog druga i provjeru kriminalne prošlosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije