Papa poručio političarima da postave zajednicu ispred stranaka

Franjine privatne jutarnje mise emitiraju se uživo na televiziji tokom proteklih šest sedmica (EPA)
Franjine privatne jutarnje mise emitiraju se uživo na televiziji tokom proteklih šest sedmica (EPA)

Papa Franjo je poručio političarima da ostave po strani međusobne stranačke čarke, kako bi se suočili s pandemijom korona virusa na jedinstven način.

Franjine privatne jutarnje mise emitiraju se uživo na televiziji tokom proteklih šest sedmica od izbijanja epidemije u Italiji. Svakog dana on izabere temu po vlastitom nahođenju, kao što je zahvaljivanje onima koji pružaju medicinske i ostale ključne usluge, prenosi Fena.

“Molimo se danas za muškarce i žene koji imaju političku vokaciju”, kazao je na početku mise, dodajući da je “politika visoka forma humanitarnog rada”. 

Misi je prisustvovala samo nekolicina savjetnika, umjesto nekoliko desetaka gostiju, kao što je to bio slučaj prije izbijanja epidemije.

Generalne audijencije bez vjernika

“Molimo se za političke stranke u raznim zemljama kako bi u ovo vrijeme pandemije zajednički radile na dobrobit svojih zemalja, a ne za vlastitu korist”, kazao je.

Vjerski vođa zajednice koju čini 1,3 milijarde katolika širom svijeta nije spomenuo nijednu zemlju, niti političare.

Franjo, koji predvodi mise i održava generalne audijencije bez učešća javnosti, skrenuo je pažnju na posljedice krize po najranjivije kategorije društva, posebno na beskućnike i migrante.

Prethodno je pozvao na viziju svijeta koju će prigrliti svi nakon krize s COVID-19, rekavši da bi djelovanje bez globalne solidarnosti ili isključivanje nekih kategorija ljudi iz procesa oporavka rezultirali “čak i gorim virusom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO