Facebook zbog lažnih vijesti preusmjerio korisnike na WHO

Korona virus
Nakon što su mediji počeli izvještavati da Afroamerikanci čine nesrazmjerno visok broj umrlih, grupe bijelih Amerikanaca zahtijevale su pokretanje privrede (EPA)

Facebook je priopćio da je preusmjerio više od dvije milijarde svojih korisnika, gotovo ukupan broj, na internetske stranice državnih tijela zdravstva i Svjetske zdrastvene organizacije (WHO) u cilju podrške kampanji protiv lažnih vijesti o pandemiji bolesti COVID-19, prenosi agencija Tanjug.

Korisnici koji su otvorili, komentirali ili dijelili lažne vijesti dobili su, naime, poruku da konzultiraju sigurne izvore informiranja, poput WHO-a ili nacionalnih zdravstvenih tijela.

Kako se navodi na službenoj stranici Facebooka, putem njihovog Informacijskog centra i skočnih prozora na toj društvenoj mreži i Instagramu dosad su zabilježeni klikovi više od 350 milijuna korisnika koji su se zainteresirali da saznaju više o toj kampanji.

Provjera tačnosti informacija

Facebook navodi da od početka proglašavanja pandemije bolesti COVID-19 globalnom surađuju s više od 60 organizacija s kojima provjeravaju točnost informacija na više od 50 jezika u svim dijelovima svijeta.

“Od prošlog mjeseca nastavljamo povećavati naš program i uključivati više partnera i jezika”, navodi se u priopćenju te dodaje da je tako ustanovljena suradnja s MyGoPenom iz Tajvana, AFP-om i DPA u Nizozemskoj i Reutersom u Velikoj Britaniji.

“Da bismo dodatno osnažili rad naših partnera za provjeru točnosti u ovim trenucima, nedavno smo priopćili prvi krug dobitnika financijskih sredstava iz programa u vrijednosti milijun dolara, koji provodimo s Međunarodnom mrežom za provjeru istinitosti”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije