U Kini svih 35 novih slučajeva došlo iz inozemstva

Vlasti su i dalje zabrinute zbog rizika koji predstavljaju slučajevi koji dolaze iz inozemstva (EPA)

Kina, u kojoj je epidemija korona virusa prvo izbila u decembru prošle godine, zabilježila je danas manji broj novozaraženih, ali su mjere koje ograničavaju kretanje pooštrene u nekim dijelovima zemlje zbog straha od pojave više slučajeva zaraze iz inozemstva, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Kini je jučer prijavljeno 35 novih slučajeva korona virusa i svi su došli iz inozemstva, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija. U centralnoj pokrajini Hunan, u kojoj je nedavno nivo mjera ublažen na najniži nivo, jučer se pojavio prvi slučaj korona virusa koji je došao iz inozemstva, objavili su mediji, pozivajući se na pokrajinsku zdravstvenu komisiju.

Vlasti su i dalje zabrinute zbog rizika koji predstavljaju slučajevi koji dolaze iz inozemstva, pa je posljednjih dana zabranjen ulazak u zemlju strancima i naređeno smanjenje broja međunarodnih letova.

Kina trenutno dozvoljava ne više od 134 međunarodna leta sedmično kako bi zadovoljila potrebu građana i studenata u inozemstvu koji se žele vratiti kući i ove sedmice odobreno je 108 letova, izjavio je zamjenik generalnog direktora Kineske uprave za civilnu avijaciju Lu Erxue.

Asimptomatski slučajevi

Milion i 600.000 kineskih studenata studira u inozemstvu, od kojih je 36 bilo pozitivno na korona virus, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu. U Henanu je, prema navodima pokrajinske medicinske službe, prijavljen jedan asimptomatski slučaj, koji je došao iz inozemstva.

Deset asimptomatskih slučajeva pod medicinskim je nadzorom, od koji su šest slučajeva putnici koji su došli iz inozemstva. Ostala četiri slučaja zaražena su lokalno.

U međuvremenu, u pokrajini Hubei, epicentru epidemije, pojavilo se 37 asimptomatskih slučajeva, izvijestila je agencija Xinhua.

Broj novih asimptomatskih slučajeva danas je oštro pao na 55 u odnosu na jučer, kad je iznosio 130.

Prema posljednjim podacima, u Kini je od bolesti COVID-19 oboljelo 81.589 osoba, preminulo ih je 3.318, a oporavilo ih se 76.408. Još aktivnih slučajeva ima 1.863, od kojih je 429 u teškom ili kritičnom stanju.

Izvor: Agencije