SAD tvrdi da Kina prikriva razmjere epidemije

Kina, iz koje je virus potekao krajem prošle godine, u međuvremenu tvrdi da nema novih slučajeva korona virusa (EPA)

U pojverljivom američkom obevještajnom izvještaju iznose se tvrdnje da su kineski podaci i brojke koje se odnose na epidemiju korona virusa lažni.

Britanski autor James Palmer, u autorskom tekstu “Kako tumačiti brojke o epidemiji korone u Kini”, objavljenom u časopisu China brief fondacije Jamestown iz Washingtona, tvrdi da su brojke koje objavljuju kineske vlasti lažne.

Piše da je pojavljivanje predsjednika Kine Xi Jipinga bez maske u svim javnim nastupima pokušaj da se svijetu plasira ideja o pobjedi Kine nad korona virusom, u poređenju s neuspjehom Zapada u borbi s pandemijom.

WHO: Uskoro milion zaraženih

Ove tvrdnje autor zasniva na podacima iz povjerljivog američkog obavještajnog izveštaja, prenosi Tanjug.

Palmer tvrdi da se u pomenutom američkom izvještaju navodi da lažne brojke nisu namijenjene samo međunarodnoj javnosti, već se njima barata i plasiraju se i uj kineskoj javnosti.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus procjenjuje da će broj zaraženih od korona virusa dosegnuti milion u “slijedećih nekoliko dana”.

Kina, iz koje je virus potekao krajem prošle godine, u međuvremenu tvrdi da nema novih slučajeva korona virusa, odnosno da su svi novi slučajevi zabilježeni u toj zemlji kod osoba koje su se u zemlju vratile iz inostranstva.

Izvor: Agencije