SAD: Ruska medicinska oprema je kupljena, nije poklon

Sjedinjene Američke Države su jako pogođene epidemijom korona virusa, New York je najveće žarište (EPA)

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus izjavila je da je medicinska oprema koja je jučer poslana avionom iz Rusije u Sjedinjene Američke Države kupljena na osnovu dogovora američkog i ruskog predsednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina, prenose agencije Beta i AP.

Ona je rekla da oprema, uključujući ventilatore i ličnu zaštitnu opremu, nije poklon.

„Obje zemlje su pružale humanitarnu pomoć jedna drugoj u vrijeme krize i bez sumnje će to učiniti ponovo u budućnosti“, rekla je ona.

„Ovo je vrijeme za saradnju na prevazilaženju zajedničkog neprijatelja koji ugrožava živote svih nas.“

Globalni napori

Ortagus nije rekla koliko je SAD platio medicinsku opremu koja je predata Saveznoj agenciji za upravljanje u kriznim situacijama u New Yorku, nakon što je ruski teretni avion koji ih je prevozio sleteo na međunarodni aerodrom John F. Kennedy.

Ona je kazala da će SAD nastaviti pomagati drugim zemljama u borbi protiv pandemije korona virusa.

Ranije jučer, ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov rekao je da isporuka odražava potrebu za objedinjavanjem globalnih napora u borbi protiv virusa koji izaziva bolest COVID-19, uprkos političkim razlikama.

On je tvrdnje da Rusija traži politički dobitak pružajući pomoć odbacio kao „cinične i nemoralne“, dodajući da su ruski vojni medicinski stručnjaci svakodnevno rizikovali svoje živote.

Izvor: Agencije