Prvi virtualni ministarski sastanak u historiji NATO-a

Trebamo osigurati da zdravstvena kriza ne izazove sigurnosnu krizu, rekao je Jens Stoltenberg (EPA)

Ministri vanjskih poslova 30 zemalja članica NATO-a će u četvrtak, na svojoj prvoj videokonferenciji u historiji, razgovarati o odgovoru Saveza na pandemiju korona virusa i o drugim ključnim pitanjima, najavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Trebamo osigurati da zdravstvena kriza ne izazove sigurnosnu krizu”, rekao je on na videokonferenciji za novinare

Na sastanku u četvrtak prvi put će sudjelovati nova, 30. članica Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Bit će to prvi video sastanak u 70-godišnjoj historiji Saveza.

‘Prijetnja neće sama nestati’

U sjedište NATO-a u Briselu pristup je ograničen za sve posjetitelje, uključujući novinare, kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjile mogućnosti širenja zaraze.

Tako je i svečano podizanje zastave Sjeverne Makedonije u utorak obavljeno samo u prisustvu generalnog sekretara i makedonskog diplomatskog predstavnika, a javnost je događaj mogla pratiti videovezom.

“Nastojimo poduzeti mjere za prevenciju Covida-19, ali NATO nastavlja funkcionirati, jer prijetnje neće nekim čudom nestati”, rekao je Stoltenberg.

“NATO obavlja svoj dio kako bi pomogao u zajedničkoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja”, kazao je on, navodeći primjere zračnog prevoza medicinske opreme, medicinske donacije SAD-a i Turske i njemački prihvat francuskih i italijanskih pacijenata oboljelih od Covida-19.

Savezničke oružane snage diljem NATO-a pomažu u suzbijanju pandemije, podižu terenske bolnice, prevoze pacijente, dezinficiraju javne prostore i osiguravaju granične prelaze, dodaje Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će i o NATO ulozi u borbi protiv međunarodnog terorizma, između ostalog i o misiji osposobljavanja iračkih snaga, zatim o osiguranju dugoročnog mira i stabilnosti u Afganistanu.

Jačanje političke uloge Saveza

Ministri će, također, razgovarati o jačanju političke uloge Saveza.

Stoltenberg je imenovao u utorak grupu od deset stručnjaka koja će ga savjetovati u osmišljavanju jačanja političke dimenzije Sjevernoatlantskog saveza.

U toj savjetodavnoj grupi je po pet žena i pet muškaraca.

Kopredsjedavajući grupe bit će bivši njemački ministar unutrašnjih poslova i odbrane Thomas de Maiziere te Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove.

Ta grupa će predlagati preporuke za jačanje jedinstva Saveza, pojačati političke konsultacije i koordinaciju među saveznicima te ojačati političku ulogu NATO-a.

Izvor: Agencije