Prvi virtualni ministarski sastanak u historiji NATO-a

Trebamo osigurati da zdravstvena kriza ne izazove sigurnosnu krizu, rekao je Jens Stoltenberg (EPA)
Trebamo osigurati da zdravstvena kriza ne izazove sigurnosnu krizu, rekao je Jens Stoltenberg (EPA)

Ministri vanjskih poslova 30 zemalja članica NATO-a će u četvrtak, na svojoj prvoj videokonferenciji u historiji, razgovarati o odgovoru Saveza na pandemiju korona virusa i o drugim ključnim pitanjima, najavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Trebamo osigurati da zdravstvena kriza ne izazove sigurnosnu krizu”, rekao je on na videokonferenciji za novinare

Na sastanku u četvrtak prvi put će sudjelovati nova, 30. članica Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Bit će to prvi video sastanak u 70-godišnjoj historiji Saveza.

‘Prijetnja neće sama nestati’

U sjedište NATO-a u Briselu pristup je ograničen za sve posjetitelje, uključujući novinare, kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjile mogućnosti širenja zaraze.

Tako je i svečano podizanje zastave Sjeverne Makedonije u utorak obavljeno samo u prisustvu generalnog sekretara i makedonskog diplomatskog predstavnika, a javnost je događaj mogla pratiti videovezom.

“Nastojimo poduzeti mjere za prevenciju Covida-19, ali NATO nastavlja funkcionirati, jer prijetnje neće nekim čudom nestati”, rekao je Stoltenberg.

“NATO obavlja svoj dio kako bi pomogao u zajedničkoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja”, kazao je on, navodeći primjere zračnog prevoza medicinske opreme, medicinske donacije SAD-a i Turske i njemački prihvat francuskih i italijanskih pacijenata oboljelih od Covida-19.

Savezničke oružane snage diljem NATO-a pomažu u suzbijanju pandemije, podižu terenske bolnice, prevoze pacijente, dezinficiraju javne prostore i osiguravaju granične prelaze, dodaje Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će i o NATO ulozi u borbi protiv međunarodnog terorizma, između ostalog i o misiji osposobljavanja iračkih snaga, zatim o osiguranju dugoročnog mira i stabilnosti u Afganistanu.

Jačanje političke uloge Saveza

Ministri će, također, razgovarati o jačanju političke uloge Saveza.

Stoltenberg je imenovao u utorak grupu od deset stručnjaka koja će ga savjetovati u osmišljavanju jačanja političke dimenzije Sjevernoatlantskog saveza.

U toj savjetodavnoj grupi je po pet žena i pet muškaraca.

Kopredsjedavajući grupe bit će bivši njemački ministar unutrašnjih poslova i odbrane Thomas de Maiziere te Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove.

Ta grupa će predlagati preporuke za jačanje jedinstva Saveza, pojačati političke konsultacije i koordinaciju među saveznicima te ojačati političku ulogu NATO-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO