NATO šalje pomoć za borbu protiv korona virusa

Održan je prvi virtuelni ministarski sastanak u 70-godišnjoj historiji Saveza (EPA)

NATO se obavezao pomoći u borbi protiv korona virusa vojnim avionima za evakuaciju oboljelih i dopremu pomoći na konferenciji, prvoj održanoj videovezom i pozdravio je svoju novu, 30. članicu Sjevernu Makedoniju.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a zadužili su komandanta savezničkih snaga u Evropi, generala Toda Woltersa, da koordinira potrebnu vojnu podršku u borbi protiv krize korona virusa te kako bi se počeli koristiti koridori za brzi prelet u evropskom zračnom prostoru za vojne avioni koji prevoze medicinsku opremu, prenosi Hina.

“NATO je stvoren da bi se bavio krizama. Mi možemo pomoći i naš Savez igra svoju ulogu”, izjavio je generalni sekretar NATO-a nakon završetka video-konferencije ministara vanjskih poslova 30 zemalja članica.

Kriza s pandemijom korona virusa onemogućila je fizički sastanak u sjedištu NATO-a u Briselu i stoga je održan prvi virtuelni ministarski sastanak u 70-godišnjoj historiji Saveza.

Vojna komanda Saveza zadužena je identificirati kapacitete i viškove opreme kako bi se ona mogla poslati zemljama koje su najviše pogođene korona virusom, objasnio je Stoltenberg.

“Sve zemlje članice su pogođene, ali ne sve na isti način i u isto vrijeme. Osim toga, neke članice imaju veće kapacitete od drugih”, rekao je Stoltenberg na video-konferenciji za novinare.

Sastanak ministara odbrane

Dogovoreno je i održavanje vanrednog sastanka ministara odbrane zemalja članica u aprilu koji će razgovarati o podršci koju NATO pruža saveznicima.

NATO ističe da već sada koordinira i podržava napore država članica u borbi protiv pandemije kroz logističku, transportnu i medicinsku pomoć.

“Zahvaljujem na dodatnim ponudama pomoći koje su zemlje saveznice danas iznijele te na velikoj podršci koju su saveznici već pružili”, istaknuo je Stoltenberg.

Glavni zadatak NATO-a i dalje je zaštita gotovo milijardu ljudi koji žive u članicama Saveza te da NATO-ove sposobnosti vođenja operacija nisu ugrožene, rekao je.

Razgovaralo se i o NATO-ovim misijama u Iraku i Afganistanu te o podršci Gruziji i Ukrajini. 

Pozdravljena Sjeverna Makedonija

U zajedničkoj izjavi koju su ministri usuglasili na sastanku kaže se da “uprkos tome što čini maksimum na suzbijanju krize, NATO ostaje aktivan, fokusiran i spreman za svoju osnovnu zadaću: kolektivnu odbranu, upravljanje krizama i sigurnosnu saradnju”.

“Naša sposobnost vođenja operacija, odvraćanja i odbrane od svih prijetnji s kojima se suočavamo je nedvojbena. I danas smo donijeli daljnje odluke o unapređenju uloge NATO-a u sučeljavanju s trenutnim i budućim sigurnosnim izazovima”, stoji u izjavi.

Ministri su također u svojoj izjavi pozdravili svoju novu, 30 članicu Sjevernu Makedoniju.  

“Dok se suočavamo s ovim izazovom bez presedana, naših 30 nacija zajedno stoji u solidarnosti i transatlantskom jedinstvu”, ističu ministri.

Izvor: Agencije