Koncert svjetskih zvijezda kao podrška zdravstvenim radnicima

Prihodi koji su prikupljeni tokom koncerta namijenjeni su Fondu za solidarno djelovanje COVID-19 WHO-a (EPA)

Više od stotinu svjetskih muzičkih zvijezda, uključujući Rolling Stones, Paula McCartneyja, Lady Gagu, Killerse, Stevea Wondera, Celine Dion, Jeffifer Lopez i mnoge druge, održalo je virtualni koncert „Jedan svijet – zajedno kod kuće“ u znak podrške zdravstvenim radnicima u vrijeme pandemije korona virusa.

Ovaj jedinstveni događaj, koji su organizovali pokret „Global Citizen“ i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), počeo je snimcima ljudi koji iz svojih domova aplaudiraju zdravstvenim radnicima širom svijeta, a trajao je osam sati.

Prihodi koji su prikupljeni tokom koncerta namijenjeni su Fondu za solidarno djelovanje COVID-19 WHO-a, ali je Lady Gaga jasno stavila do znanja da šou nije televizijski događaj za prikupljanje sredstva i da je njegov fokus na zabavi i porukama solidarnosti.

‘Pismo ljubavi svijetu’

Lady Gaga, jedna od organizatorki ovog koncerta, rekla je da je ovaj događaj „pismo ljubavi svijetu“, prenio je Tanjug.

„Želimo da pređemo na drugu stranu ove pandemije i znamo da i vi to želite”, rekla je pjevačica, koja je izvela verziju pjesme Charliea Chaplina “Smile”.

U program se uključio i Paul McCartney, bivši član grupe Beatles, koji je rekao da su zdravstveni radnici “pravi heroji” ove krize i prisjetio se svoje majke Mary, koje ja bila medicinska sestra tokom Drugog svjetskog rata.

Uprkos tome što se nalaze na četiri različte lokacije, Rolling Stonesi su tokom koncerta uspjeli da izvedu jednu od svojih najpoznatijih numera „You Can”t Always Get What You Want“.

Koncert je bio podijeljen na dva dijela, od kojih je prvi, šestosatni, bio prenošen preko Facebooka, Instagrama, Twittera i YouTubea, a potom je uslijedio glavni dio koncerta od dva sata, koji su prenosile tri najveće američke televizijske mreže.

Izvor: Agencije