Meksiko: Stariji pacijenti teže do respiratora

Apsolutnu prednost ima teško oboljelo medicinsko osoblje koje je direktno uključeno u borbu protiv pandemije

 (EPA)
Apsolutnu prednost ima teško oboljelo medicinsko osoblje koje je direktno uključeno u borbu protiv pandemije (EPA)

Meksičke vlasti su objavile zvanične smjernice za bodovanje kojim se presuđuje ko će u slučaju punih bolnica biti stavljen na respirator, a ko ne, što je naišlo na brojne kritike ljutih građana.

Dokument “Smjernice za trijažu i raspodjelu resursa na odjeljenjima intenzivne njege”, usvojen u vrijeme pandemije korona virusa, daje prednost medicinskom osoblju, a zatim se prioriteti određuju prema očekivanom životnom vijeku osobe, prenosi Beta.

Što je pacijent stariji i što više hroničnih bolesti ima, to su mu manje šanse da dobije respirator.

Trudnice, pošto je riječ o spašavanju najmanje dva života, imaju veće šanse da dobiju aparat za disanje ukoliko im je potreban.

Apsolutnu prednost ima teško oboljelo medicinsko osoblje koje je direktno uključeno u borbu protiv pandemije.

Religija, ekonomski status, nacionalnost, pol, invaliditet, politička opredijeljenost i vreme dolaska u bolnicu nemaju nikakav uticaj pri bodovanju.

Nije važno ni da li je pacijent zdravstveno osiguran ili ne.

Ukoliko se desi da dva pacijenta imaju identičan broj bodova, odlučuje se nasumično.

Za sada je nejasno da li su te zvanične smernice u suprotnosti s važećim meksičkim zakonima.

Dokument na 13 stranica sastavilo je Vijeće za javno zdravlje koje je pod nadzorom predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Oštre reakcije na dokument

Od dokumenta se distancirao rektor meksičkog Nacionalnog univerziteta, ljekar Enrique Graue, član Vijeća za javno zdravlje. On nije bio pozvan na sastanak na kojem se raspravljalo i glasalo o novim smjernicama.

Ubrzo poslije usvajanja dokumenta uslijedile su oštre reakcije.

Profesorica mikrobiologije Lori An Himenes ocijenila je odluku kao sramotnu.

“To je dokument za ratnu medicinu. On je mogao da bude izbjegnut da je naša vlada pažljivo postupala kao što se radilo na Tajvanu. Tamo ne moraju da brinu o broju kreveta u bolnicama i respiratorima”, navela je Himenes.

Prema zvaničnim podacima, meksički zdravstveni sistem raspolaže sa 6.175 respiratora i 4.291 krevetom na odjeljenjima intenzivne njege. Dodatnih 3.000 kreveta planira da obezbijedi privatni sektor.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Meksiku kod 6.297 osoba, od kojih je preminulo 486.

Procjenjuje se da bi narednih sedmica više od 10.000 pacijenata moglo da ima potrebu za intenzivnom njegom.

Zamjenik ministra zdravlja Meksika Hugo López-Gatell rekao je da će smjernice biti primijenjene samo u slučaju da kapaciteti dostignu krajnje granice i kada pacijente nije moguće prebaciti u druge bolnice.

Nove smjernice su novi udarac na imidž predsjednika Lopeza Obradora koji sedmicama govori da je Meksiko pripremljen za pandemiju najbolje moguće i da su stariji ljudi prioritet za njegovu vladu. Međutim, usvojen sistem bodovanja pokazuje suprotno.

Novinar Enrique Pérez Quintana ukazuje da ljekarima osim praćenja smjernica možda i ne preostaje ništa drugo, imajući u vidu velike gužve prethodnih sedmica, tajne korona-žurke koje su organizovali mladi i činjenicu da su mnogi nastavili da izlaze na ulice iako nisu smjeli.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO