WHO nije siguran da antitijela štite od Covida-19

Mnogo preliminarnih informacija koje nam sada dolaze ukazuju da je prilično mali postotak populacije stvorio antitijela, rekao je Ryan (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije sigurna da antitijela štite od ponovne zaraze novim korona virusom, rekao je Mike Ryan, čelni stručnjak te organizacije nadležan za vanredna stanja. 

Ryan je na konferenciji za medije napomenuo da, čak i ako su antitijela učinkovita, vrlo malo toga ukazuje da ih je razvio veliki broj ljudi te da tako omogućuju takozvani “imunitet krda” za širu populaciju, prenosi Hina.

“Mnogo preliminarnih informacija koje nam sada dolaze ukazuju da je prilično mali postotak populacije stvorio antitijela”, rekao je.

“Očekivanja su da je većina u društvu moguće razvila antitijela no opći podaci ukazuju suprotno, tako da to neće moći riješiti problem koji imaju vlade”, rekao je.

Cilj švicarskog proizvođača lijekova Rochea jest da sljedećeg mjeseca mogne ponuditi krvne testove za identifikaciju zaraženih korona virusom, priključivši se tako globalnoj potrebi zemalja u karantinu da prikupe informacije o tome ko bi mogao imati imunitet.

Testovi za imunitet

Vladama i kompanijama takvi su testovi potrebni kako bi napravile strategije da se iziđe iz karantina, koji je opustošio globalne ekonomije čak i ako se ne zna razvijaju li zaraženi imunitet na novi virus, kao što je to s mnogim drugim bolestima, prenosi Hina.

Rocheova objava u petak uslijedila je nakon sličnih objava, uključujući objave Abbott Laboratoriesa iz SAD-a, kompanije Becton Dickinson and Co, te italijanskog DiaSorina, koji namjeravaju razvijati i prodavati testove za identifikaciju antitijela.

Kompanija iz Basela obećala je da će test za antitijela biti dostupan do početka maja u zemljama koje prihvataju evropske regulatorne standarde, a za SAD je potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove.

Planiraju do juna povećati proizvodnju na “dvocifren broj miliona” mjesečno, a testovi bi se trebali izvoditi na više od 40.000 Rocheovih uređaja za testiranje instaliranih širom svijeta.

Test identificira antitijela, uključujući imunoglobulin G, koji duže ostaje u organizmu, što sugerira mogući imunitet.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO