Qatar Airways jača diplomatiju svoje zemlje

Qatar Airways trenutno obavlja 35 posto svojih redovnih usluga (EPA)

Katar je dobio pohvale i izraze zahvalnosti vlada i putnika zbog organiziranja letova za povratak hiljada osoba zaglavljenih u inozemstvu nakon što su letovi obustavljeni uslijed izbijanja pandemije novog korona virusa.

Doha se nada da će, ostavljajući avione u zraku, za razliku od regionalnih konkurenata, ostvariti diplomatske bodove u vrijeme konfrontacije sa susjedima, koja još traje, smatraju posmatrači.

Qatar Airways trenutno obavlja 35 posto svojih redovnih usluga, a dodatne kapacitete iskoristio je za prevoz 17.000 ljudi na gotovo 60 posebnih letova za druge zemlje, s ciljem evakuacije njihovih građana.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija otvoreno su uputile svoje građane da koriste katarsku aviokompaniju za povratak u države te pohvalile Katar posredstvom društvenih mreža.

Francuska ambasada u Sydneyju objavila je fotografije svojih građana s podignuta dva prsta u znak pobjede dok idu prema avionu koji će ih prevesti iz Pertha u Pariz.

‘Vrijeme za otvaranje zračnog prostora’

Qatar Airways evakuirao je i američke i strane diplomate iz Iraka.

To “služi imidžu Katara”, rekao je za AFP Andreas Krieg, stručnjak za pitanja Bliskog istoka s King's Collegea u Londonu.

Prema njegovim riječima, to omogućava Dohi da “postiže diplomatske poene i iznova potvrdi koliko je važno da svijet omogući Kataru pristup zračnom prostoru i slobodu leta”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su odnose s Katarom u junu 2017, optužujući tu zemlju da podržava islamističke pokrete i približava se Iranu, što Doha kategorički negira.

Otad su te zemlje zatvorile svoj zračni prostor za Qatar Airways, zabranile putovanja u tu državu i prekinule trgovinsku saradnju s njom.

U razgovorima o okončanju sukoba u Zaljevu dogodio se zastoj nakon što je val diplomatskih napora krajem prošle godine probudio nade u napredak.

Krieg smatra da uloga Qatar Airwaysa za vrijeme pandemije korona virusa predstavlja “jasnu poruku [partnerima] kako bi se pomoglo u uklanjanju blokade zračnog prostora Katara”.

Dok su druge zaljevske aviokompanije, uključujući Etihad Airways iz Abu Dhabija, Emirates iz Dubaija i Kuwait Airways, obustavile letove radi uštede troškova, Katar je zadržao putničke i teretne letove tamo gdje su to dopuštala ograničenja.

“Dužnost je kompanije da bude žila kucavica između Azije i Evrope, također između Azije i Amerike, kako bi se pomoglo ljudima da se vrate svojim kućama”, rekao je Thierry Antinori, šef Odjela za strateško planiranje Qatar Airwaysa.

Teret nadoknađuje putničke karte

“Organiziramo čarter-letove, a ne samo letove koji su se prvobitno odvijali prema određenim gradovima, s ciljem da prebacimo zaglavljene putnike za francusku ili njemačku vladu, uključujući i gradove u koje Qatar Airways obično ne leti”, dodao je.

Šef Sektora za kargo usluge Thomas Caufield napominje da “teret plaća avion”, što znači da kompanija time djelomično nadoknađuje izgubljene prihode od karata.

“Tamo gdje biste obično mogli imati 20 tona sada možete staviti 60 tona, koristeći prostor za putnički prtljag”, kaže on.

Kristian Ulrichsen, autor knjige Katar i zaljevska kriza, smatra da je blokada koju su države nametnule “pružila Kataru iskustvo u vođenju i prilagođavanju situaciji koja se brzo mijenja te pravljenju planova za vanredne situacije”.

Osim aviokompanije, koja je prevezla približno 50 tona medicinske opreme i pomoći u borbi protiv novog korona virusa, Katar je poslao i dvije terenske bolnice u Italiju.

Izvor: Agencije