EU želi samo dobrovoljne aplikacije za praćenje Covida-19

Snažne mjere zaštite privatnosti preduvjet su za uvođenje tih aplikacija, odnosno njihove upotrebljivosti (EPA)

Aplikacije za mobilne telefone koju koriste zemlje Evropske unije u borbi protiv širenja novog korona virusa moraju poštivati pravila Unije o zaštiti ličnih podataka i mora se tražiti odobrenje ljudi za njihovo korištenje, uz isključenje lokacije, saopćila je Evropska komisija.

Preporuke EK-a dio su jedinstvenog evropskog pristupa za upotrebu tehnologije u borbi protiv oboljenja Covid-19, a objavljene su nakon što je nekoliko članica EU-a uvelo različite aplikacije za tu namjenu, uz kritike aktivista za zaštitu ličnih podataka, prenosi Hina.

“Snažne mjere zaštite privatnosti preduvjet su za uvođenje tih aplikacija, odnosno njihove upotrebljivosti”, rekao je Thierry Breton, evropski povjerenik za unutarnje tržište.

Komisija je saopćila da te aplikacije moraju odobriti zdravstvene vlasti, dobrovoljno se instalirati i izbrisati kada više neće biti potrebne.

Aplikacije bi trebale biti temeljene na anonimnim podacima i biti kompatibilne s drugima u ostalima zemljama EU-a.

Preporuka za paćenje kontakata

“Podaci o lokaciji nisu nužni niti se preporučuju za praćenje kontakata, jer ne služe praćenju kretanja pojedinaca ili provedbi mjera”, kaže se u dokumentu EK-a, uz upozorenje na sigurnosne rizike i opasnosti po zaštitu privatnosti.

Do danas je 28 zemlja u svijetu pokrenulo svoje aplikacije za praćenje kontakata tokom širenja zaraze korona virusom, uključujući 11 evropskih, dok još 11 zemalja razvija aplikacije temeljene na GPS ili Bluetooth podacima, po analizi pravne kompanije Linklaters.

“Aplikacije za praćenje kontakata nikako nisu čarobno rješenje. Posjedovanje instrumenata za praćenje onih s korona virusom je važan korak, no tu je i izazov njihovog općeg uvođenja, kako bi bili učinkoviti”, rekla je pravnica LinkIatersa Sonia Cisee.

Kako bi praćenje kontakata bilo učinkovito, u to bi trebalo biti uključeno dvije trećine stanovništva neke zemlje, pokazala je studija istraživača s Oxfordskog instituta.

Komisija je saopćila da će javne zdravstvene vlasti do kraja mjeseca procijeniti učinkovitost takvih aplikacija, od zemalja EU-a se očekuje da do kraja maja podijele te ocjene, dok bi EK-a izvještaj o tome trebala dati u junu.

Izvor: Agencije