EP traži zajedničke obveznice za buduća ulaganja

Većina zastupnika pratila je plenarnu sjednicu na daljinu, a glasanje je obavljeno posredstvom e-pošte (EPA)

Evropski parlament izglasao je većinom glasova rezoluciju u kojoj poziva da se oporavak od koronakrize finansira povećanim evropskim budžetom, postojećim fondovima i obveznicama za oporavak za koje bi garantirao budžet EU-a, prenosi Hina.

Za rezoluciju je glasalo 395 zastupnika, 171 bio je protiv, a njih 128 bilo je suzdržano.

Zbog ograničenja kretanja većina zastupnika pratila je plenarnu sjednicu na daljinu, a glasanje je obavljeno posredstvom e-pošte.

“Evropski parlament poziva Komisiju da predloži opsežni paket ulaganja za oporavak i obnovu evropske ekonomije nakon krize”, kaže se u rezoluciji te dodaje da se potrebna ulaganja trebaju finansirati iz povećanog Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO), postojećih fondova i finansijskih instrumenata EU-a te izdavanjem obveznica za oporavak za koje bi garantirao budžet EU-a.

Zastupnici kažu da paket ne bi trebao uključivati kolektivizaciju postojećih dugova zemalja članica nego isključivo onih koji će biti namijenjeni za buduće finansiranje ulaganja.

Ekonomski oporavak

Kolektivizacija dugova vrlo je kontroverzno pitanje u Evropskoj uniji. Više zemalja članica, među kojima prednjače Italija, Španija i Francuska, traži izdavanje zajedničkih obveznica, dok fiskalno konzervativne zemlje, poput Njemačke, Holandije, Austrije, to ne žele, smatrajući da njihovi porezni obveznici ne bi trebali snositi teret dugova drugih zemalja članica.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen više je puta posljednjih dana izjavila da je ključni instrument za ekonomski oporavak od koronakrize koji Unija ima na raspolaganju njen sedmogodišnji budžet. Dogovor o tom budžetu, Višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027, još nije postignut, a dosadašnji pokušaji dogovora bili su prije izbijanja pandemije, koja je potpuno promijenila stanje stvari. Stoga Komisija priprema novi prijedlog VFO-a.

Po svemu sudeći, novi prijedlog uključivat će i fond za oporavak, ali zasad nisu poznati ni iznosi ni kako će se to finansirati.

Evropski parlamentarci u svojoj rezoluciji navode da podržavaju najavu Komisije da će izraditi novu industrijsku strategiju EU-a kako bi onda evropska industrija postala konkuretnija i otpornija na globalne šokove. Također se podržava povećanje proizvodnje u EU-u u ključnim sektorima, poput lijekova, farmaceutskih sastojaka, medicinskih uređaja, opreme i materijala.

U (ne)skladu s evropskim vrijednostima

Zastupnici su osudili mađarski zakon o vanrednom stanju te promjene poljskog izbornog zakona kako bi tamošnji predsjednički izbori bili održani u jeku pandemije korona virusa.

Evropski parlament “naglašava da sve mjere donesene na nacionalnom i evropskom nivou moraju biti u skladu s pravilima vladavine zakona, odnositi se na postojeću zdravstvenu krizu i biti vremenski ograničene i podložne redovnoj provjeri”.

U rezoluciji se kaže da su “potpuno nespojivi s evropskim vrijednostima i odluka mađarske vlade da se vanredno stanje uvede na neodređeno vrijeme, da se dopusti vladanje uredbama bez vremenskog ograničenja te oslabi nadzor parlamenta, kao i potezi poljske vlade, koja mijenja izborni zakon protivno presudi Ustavnog suda, a kako bi bili održani predsjednički izbori usred pandemije”.

Izvor: Agencije