Afričkim zemljama milion testova za korona virus

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Postoji velika razlika u testiranju na kontinentu (EPA)

Afričke države dobit će milion testova u narednim sedmicama kako bi se unaprijedila njihova borba protiv korona virusa, objavio je Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Postoji velika razlika u testiranju na kontinentu”, rekao je direktor ovog centra John Nkengasong te naglasio da će identificiranje i praćenje zaraženih biti ključno kako bi se omogućila Africi “šansa za borbu” kako bi mogao pobijediti virus.

“Tokom iduća tri ili šest mjeseci vjerovatno ćemo trebati oko 50 miliona testova”, dodao je, prenosi Hina.

“Međutim, putovanje od hiljadu milja počinje na prvoj milji. Krenimo prvo s njom”, istakao je Nkengasong.

Organizacija je nabavila million testova od Njemačke te će ih raspodijeliti u idućih desetak dana, kazao je on i izrazio nadu da će se partneri pridružiti naporima za nabavljanjem većeg broja testova.

Testiranje je ključno za suzbijanje virusa

Po podacima Centra, do četvrtka ujutro zabilježeno je oko 17.200 slučajeva zaraze u 52 od 54 afričke zemlje, uz 910 smrtnih slučajeva.

Malo kraljevstvo Lesoto i otočna država Komori jedine su afričke države na kojima, prema službenim statistikama, nema zaraženih.

Južna Afrika, na koju otpada više od 2.500 slučajeva u Africi, objavila je kako je provela oko 80.000 testova, u sklopu “vrlo agresivne strategije testiranja”, naveo je Nkengasong.

Međutim, najmnogoljudnija afrička zemlja Nigerija, s oko 200 miliona stanovnika, provela je samo oko 5.000 testiranja.

Druga najmnogoljudnija zemlja, Etiopija, u kojoj živi oko 110 miiona ljudi, provela je oko 6.000 testiranja. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je testiranje ključno za suzbijanje virusa, jer omogućava vlastima da izoliraju pacijente i njihove bliske kontakte.

Izvor: Agencije