Trump ubrzava izradnju zida na granici s Meksikom

Zid, Meksiko
Izgradnja graničnog zida bila je glavno Trumpovo obećanje tokom predizborne kampanje 2016. godine (AP)

Dok se administracija Donalda Trumpa bori s epidemijom korona virusa, američki predsjednik ne odustaje od svog izbornog obećanja i nastoji da ubrza izgradnju zida duž graničnih linija na jugu SAD-a, javlja Reuters.

Izgradnja graničnog zida bila je glavno Trumpovo obećanje tokom predizborne kampanje 2016. godine, koje je postepeno odlagano da bi se pretvorilo u neispunjeno obećanje sve do prošle godine.

Tada je Trumpova administracija krenula u agresivnu eksproprijaciju pograničnih privatnih posjeda, uglavnom u državi Texas, koristeći se u velikom broju slučajeva nadležnostima federalnih sudova, prenosi Tanjug.

Advokati zemljoposjednika na udaru eksproprijacije upozoravaju da je administracija odabrala loš trenutak da krene u ovako agresivnu kampanju.

‘Ljudski gledano – veoma loš tajming’

“Tajming je loš, a ljudski gledano – veoma loš. Prisiljavaju vlasnike ili da odustanu i ostanu bez svoje imovine ili da napuštaju svoje domove i zemlju da bi se borili za svoja prava uz pomoć skupih advokata. Sve to u trenutku kada je američka ekonomija na iskušenjima”, kaže David Donatti, advokat u Američkoj uniji za građanska prava u Texasu, koji zastupa jednu porodicu u borbi protiv Trumpove administracije.

Bijela kuća nije htjela da komentariše ovu priču, ali je Trump nedavno izjavio da je pandemija samo pokazala da je potrebna snažnija kontrola granica.

“Zid nam je potrebniji nego ikada”, objavio je američki predsjednik na Twitteru 12. marta.

Izvor: Agencije