Trump: Najvjerovatnije prošao vrhunac broja novozaraženih

Trumpova administracija sumnja u broj umrlih od bolesti COVID-19 u Kini (EPA)
Trumpova administracija sumnja u broj umrlih od bolesti COVID-19 u Kini (EPA)

Predsjednik Donald Trump izjavio je da su Sjedinjene Američke Države najvjerojatnije “prošle vrhunac” u broju novozaraženih i da će kasnije u četvrtak objaviti smjernice za pokretanje gospodarstva.

Poslovni su mu lideri poručili kako žele vidjeti veći broj testiranja prije nego ekonomija bude otvorena, javio je reporter Al Jazeere Balkans iz Washingtona Ivica Puljić.

U Americi je u srijedu zabilježeno novih gotovo 2.600 preminulih, što je najveći broj umrlih u jednom danu u svijetu.

Američki je predsjednik zaprijetio Kongresu prekidom zasjedanja, nezadovoljan blokadom imenovanja sudaca i dužnosnika.

Zakonodavci nisu u Washingtonu još od ožujka zbog preporuka zdravstvenih stručnjaka američkim građanima da ostanu kod kuće.

Kao što je i uobičajeno u takvu slučaju, Zastupnički dom i Senat nastavljaju s kratkim sjednicama, koje katkad traju kraće od minute.

Sve dok se takve sjednice održavaju, predsjednik, po zakonu, ne može imenovati dužnosnike ne odobri li ih prethodno Senat.

U New Yorku 752 žrtve za jedan dan

Predsjednik može prekinuti zasjedanje Kongresa samo ako dva doma ne mogu postići formalni dogovor o prekidu.

Nijedan predsjednik nije dosad koristio te ovlasti.

Predsjednik tvrdi da su imenovanja koja traži važna za suzbijanje pandemije, ali nije objasnio zašto.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo naredio je građanima da nose maske radi suzbijanja širenja korona virusa nakon što je broj umrlih u Americi prešao 30.000.

Savezna država New York, epicentar epidemije u Americi, zabilježila je 752-oje umrlih u jednome danu, ukupno 11.500.

Ipak, ima naznaka da se kriza smiruje jer je manje hospitaliziranih i onih kojima trebaju respiratori.

Puljić izvještava kako je Trump rekao da se pokušava otkriti je li korona virus nastao u laboratoriju u Wuhanu, a državni tajnik Mike Pompeo poručio je da Peking treba objaviti sve informacije.

Izvor virusa još je misterij, a Fox News objavio je da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu.

Trumpova administracija sumnja u broj mrtvih u Kini, njih približno 3.000, a Trump je rekao da u Americi ima više slučajeva jer “više o tome izvještava”.

Blokade s oružjem u rukama

U Michiganu su pripadnici konzervativnih skupina blokirali automobilima ulice Detroita, ali su se pojavili i osobno, neki s oružjem u rukama, u znak prosvjeda protiv odluke guvernerke Gretchen Whitmer o uvođenju, odnosno produljivanju stroge karantene.

Njihovo je objašnjenje da restrikcije guše pojedinačna prava građana.

Michigan je jedna od zarazom najteže pogođenih saveznih država.

Milijuni Amerikanaca, u vrijeme kad im je novac nužan i kad je financijska pomoć počela stizati obiteljima i pojedincima, mogu ostati bez te pomoći.

Razlog – neplaćeni računi, tako da novac mogu uzeti agencije za naplatu dugova, izvještava Puljić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da širenje epidemije u SAD-u slabi i da bi mjere ograničenja u 30-ak država mogle da budu ukinute i prije 1. maja. Osim toga, Trump je optužio Kongres za opstruiranje vlasti i zaprijetio da bi mogao da raspusti najviše zakonodavno tijelo Sjedinjenih Američkih Država. 

Broj zaraženih u SAD-u premašio je 600.000. Preminulo ih je više od 23.700. Najteža situacija je i dalje u državi New York sa najmanje 10.000 umrlih. Uprkos rastu broja oboljelih, predsjednik SAD-a Donald Trump insistira na povratku radnika na posao, čemu se protive ljekari, ali i guverneri nekih saveznih država. Na press-konferenciji, Trump je novinare […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO